Lako do sličice sa ekrana – Snipping Tool

Profesori informatike vjerujem da često imaju potrebu da prikazuju sličice sa ekrana, svi vi koji ćete pisati za naš On-line časopis Prozor trebaćete ponekad i neku sliku sa ekrana prikazati. Svi vi koji ćete učestvovati na konkursu Kreativna nastava trebate isto, jer slika vrijedi koliko hiljadu riječi – kaže stara poslovica.

Evo jednog alata kojeg smo upoznali u Visti, a ima svoje mjesto i u Windows7 uz čiju pomoć je sve mnogo lakše i jednostavnije nego što ste to nekad radili. Radi se o programu Snipping tool. Nalazi se u Start/All Programs/Accescories ili ako ste u Windows7 ukucajte recimo samo snip u prostor  Search programs and files i pritisnite Enter, Windows će vam ponuditi Snipping tool.

Dobićete mali prozor, ako kliknete na New imate na raspolaganju, da izaberete, da li želite Free-form Snip – što znači da možete da dobijete ekran u obliku koji želite. Rectangural Snip – pravougaoni dio ekrana. Window Snip – da prikažete samo prozor i na kraju Full-screen Snip – kako i ime kaže cijeli ekran.  Kada odaberete ono što želite da prikažete kao sliku dobićete sledeći prozor:
Ovdje sada možete istaknuti neki tekst markerom kao što sam ja istakao, kao primjer, Window Snip ili da olovkom, u željenoj boji nešto označite, dodate strelicu ili slično. Imate i gumicu za brisanje kojom brišete vaše intervencije, dok sadržaj slike ostaje netaknut.  Klik na ikonu sa disketom omogućiće vam da svoj ekran snimite. U kojim formatima – to vidite na slici. Na kraju samo preporuka da je .png format možda najpogodniji da ga koristite u ovakvim tutorijalima, ali na vama je izbor. Želim vam puno dobrih tekstova koje ćete ukrasiti sličicama koje ste napravili uz pomoć Snipping Tool-a. Kad ih napravite pošaljite ih časopisu Prozor. Adresa je prozor@live.edu.me.

Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje. Zabeležite stalnu vezu.

Postavi komentar