Rješavanje problema na računaru – PSR

Kada se bavite računarima, kao ja, još od daleke 1979. godine kada sam prvi put sjeo za Apple II i bio fasciniran, imate puno “tuđih problema”. Neću naravno ovdje pisati o istoriji, nego o činjenici da kad vas sredina prepozna kao nekog ko “sve zna o računarima” da vas “dave” sa svojim problemima koje imaju sa računarima. Na stranu to što većina problema potiče od nelegalnih programa skinutih sa različitih torenta usput pokupljenih virusa, trojanaca i ostalog smeća koji ne bi riješio ni “Bil Gejts lično”. Sigurno najveći problem je kad vas nazovu telefonom i “zakukaju”: – Ne radi mi “kompjuter”, pojavila mi se nekakva poruka, šta da radim? Niti znate o kakvom kompjuteru je riječ, ni šta ne radi, ni kakva se poruka pojavila, ali se uveliko od vas očekuje da magično znate kako riješiti problem. Obično ovdje morate otići HITNO na lice mjesta i pregledati “bolesnika”, utvrditi “terapiju” i odmah “operisati”, tako da “bolesnik odmah stane na svoje noge”. Nema onog “uzmite ove tablete, pa ako ne bude bolje dođite sjutra na kontrolu”. 

Ako imate ovakvih problema sa računarima, a vjerujem da jedan broj vas sigurno ima pomozite svom “doktoru za kompjutere” da i bez velike priče zna šta je vaš problem i da vam pomogne, a da ne mora baš “hitnom” dolaziti do vas. Tako ćete pomoći i njemu, ali i sebi. Zbog toga u Windowsu 7 postoji program koji se zove Problem Steps Recorder ili kako “ameri” vole akronime PSR. O čemu se zapravo radi? Program je zamišljen da snimi šta ste radili na kompjuteru, šta se pojavilo kao greška, da prokomentarišete dešavanje, da postavite eventualno dodatno pitanje, a on će to spakovati u zip datoteku, koju svom “doktoru” možete poslati i mailom (naravno ukoliko problem nije sam mail ili je “pacijent klinički mrtav”).

Da bi startovali program kliknite na Start, pa u prostor u kome piše Search programs and files ukucajte psr izaberite psr.exe i pritisnite ENTER, time ste startovali program. (Ovaj tutorijal obzirom da je namjenjen i potpunim početnicima imaće nešto “očigledniji” pristup cijelom problemu, sa više slika. Ukoliko je slika mala i niste sigurni šta na njoj piše kliknite na nju da bi ste je vidjeli u punoj veličini.)

Kada ste ste startovali program dobićete mogućnost da snimite problem. Pritisnite Start Record i ponovite situaciju u kojoj vam se javlja greška ili problem. Imaćete mogućnost da iskoristite i pauzu, ali vodite računa da je ne koristite dok ponavljate korake koji su doveli do problema. Ako imate komentar, kliknite na dugme Add Comment.  Pojaviće se dijalog naslovljen sa Highlight Problem and Comment. Kursor miša će se pretvoriti u krstić kojim možete dijagonalnim prevlačenjem označiti poruku koju vam je ispisao kompjuter ili problematični dio. U polju za unos teksta unesite dodatni komentar ili pitanje ako ga imate. Sačekajte malo, razmislite da li ste sve prikazali i pritisnite na Stop Record. Sve ono što ste radili nalaziće se u zip fajlu kome ćete dati ime i odrediti gdje će biti snimljen, ostaje samo da pritisnete Save.  Sada svoj problem mailom možete poslati onome kome vjerujete, a ja vjerujem da će vam on na isti način i odgovoriti, tako što će snimiti rješenje vašeg problema. Obzirom da se sve snima u formatu .mht biće potrebno kod otvaranja odgovora koji dobijete da koristite Microsoft Internet Explorer jer drugi internet pregledači ne mogu da čitaju ovaj format. Želim vam da što manje koristite ovaj program, jer to znači da vam kompjuter radi kako treba 🙂

Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Rješavanje problema na računaru – PSR

Postavi komentar