Uvoz 3D štampača u Crnu Goru (nuklearni reaktori i 3D štampači)

original-prusa-mini

Želite da uvezete jedan 3D štampač u Crnu Goru kao fizičko lice? E, nije to tako jednostavno kao što mislite, da samo poručite, platite štampač, platite poštarinu, carinu, pdv… Morate da dobijete i dozvolu od Ministarstva ekonomije ako želite da 3D štampate. Naime Vlada Crne Gore pozivajući se na Zakon o spoljnoj trgovini donosi Odluku o kontrolnoj listi za izvoz i uvoz robe.

U ovoj Odluci koja ima 154 strane i jako puno tabela u tabeli pod Glava 84 / Nuklearni reaktori, kotlovi, mašine i mehanički uređaji, njihovi dijelovi (mala je pa je cijelu prenosim) smješten je i 3D štampač za koga treba ishodovati dozvolu!

3dstampacDozvola

Nisam mogao da vjerujem kad su mi iz DHL rekli da ne mogu da carine štampač prije nego što donesem uvoznu DOZVOLU. Stvarno sam mislio da je u pitanju skrivena kamera. Ali, avaj nije.

Za sve Vas koji ste iznenađeni kao i ja da za 3D štampač treba dozvola, evo kratkog uputstva šta treba da radite:

Odete u Ministarstvo za ekonomiju ili kako se sada zove Ministarstvo ekonomskog razvoja (Rimski trg 46, Podgorica) tamo popunite obrazac u kome navedete koji štampač uvozite, zemlju porijekla, cijenu, vaše podatke i slično. Da, treba i tarifna oznaka, ali ja je nisam znao. (Ne znam da li i vi sada znate Smile koju od dvije tarifne oznake, iz gornje tabele, izabrati?) Pođete zatim u poštu ili banku i uplatite 10,00€ na žiro račun: 832-3161232-94  Ministarstvu ekonomije sa naznakom: Za izdavanje dozvole.

Dalje čekate, dok neko u Ministarstvu ekonomije ne odobri da možete uvesti 3D štampač i da vam DOZVOLU.

Ja čekam DOZVOLU već tri dana, za to vrijeme štampač je u magacinu DHL-a… Na telefone za informacije, naravno, niko se ne javlja… Sad smile

Javiću kad i ako dobijem tu DOZVOLU.

Ovaj unos je objavljen pod Da li znate?, Računari i Internet i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s