Periodni sistem elemenata

Na blogu sam već pisao o Periodnom sistemu elemenata i novopronađenim elementima ovdje. Kako je ovih dana zvanično potvrđeno da je sedmi red konačno popunjen, evo kako sada izgleda Mendeljejeva tablica:

periodic-table-elements

Element 113 – ununtrium otkrili su naučnici RIKEN instituta u Japanu. Elemente 115 i 117 otkrili su naučnici iz Nuclear Research u Dubni u Rusiji, Lawrence Livermore National Laboratory u Livermoru – Kalifornija kao i iz Oak Ridge National Laboratory u Oak Ridge-u, Tennessee u Americi. Radna imena su im za 115 – ununpentium ili Uup, a za 117 – ununseptium ili Uus. Element 118 su otkrili tim iz Dubna i Kalifornije radno ime mu je ununoctium ili Uuo.

Elementi koji su popunili sedmi red ne postoje u prirodi i nastali su sudaranjem lakših jezgara atoma, a ispostavilo se da mogu da opstanu svega nekoliko sekundi.

Naravno, ovo nikako ne znači da je ovo konačna tablica, uveliko se radi na stvaranju elementa sa brojem 119, ali kako stvari sada stoje, izgleda da je ograničenje tehnologije koju danas posjedujemo prepreka da ga već nemamo.

U svakom slučaju evo prilike da dopunite svoju nastavu hemije.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s