Sat ver. 2.0 ili dnevnik jedne potrebe

BudilnikPoput, vjerujem, većine ljudi i ja sam imao pored kreveta sat, odnosno budilnik. Kako je vrijeme prolazilo, sve manje sam imao potrebu za budilnikom, jer ga je zamijenio mobilni telefon. Em može da ima koliko hoćeš alarma, em razlikuje radne dane od vikenda, pa ne moram i vikendom da se rano budim, a i tako telefon moram tokom svake noći da punim. Čitava zamisao o ovoj zamjeni za budilnik ima samo jedan nedostatak, da bih saznao koliko ima sati morao sam da se “angažujem” – protegnem se i uključim ekran. Ok, preko dana nije problem, ali u polu snu nije, nije lijepo, a i stvara posljedice razbuđivanja, kad najmanje treba Smile Da se vrati stari budilnik nije dolazilo u obzir. Na staro se ne treba vraćati, a i vremenom se pojavila potreba da u sred noći znaš koliko je sati, (ili bolje, koliko je još ostalo spavanja…) Tražio sam okolo nešto podesno i ništa mi se nije svidjelo.

  1. Zauzimalo je puno mjesta, pa nije bilo mjesta za knjigu, odnosno Kindle.
  2. Tražilo je bar još jednu utičnicu koju nemam.
  3. Morala se uključivati stona lampa i slično.

sat-2aGeek u meni je proradio, zašto ne bih sam napravio jedan, koji će odgovarati svemu što tražim. Mikrokontroleri su idealni za jedan dobar sat. Arduino i tako koristim. Spojiti elektroniku i programiranje u jednom projektu, šta je ljepše od toga. Mogu ga napraviti da bude mali i da ne zauzima puno mjesta. Tako je nastao Sat 2, (sada bi već mogli reći u verziji 1.0.) O iskustvu rada na njemu nisam se bavio na ovom blogu, zato ću to ispraviti sada kroz verziju 2.0) Iskoristio sam “četvorocifarski sedmosegmenti” led displej od 10mm, da bi osnovni zahtjev da se vidi tokom noći (a bez posebnog angažovanja) bio zadovoljen. Napajanje je iz USB utičnice sa punjača za telefon. (Iskoristio sam punjač sa dva USB porta, tako da mi nije potrebna još jedna utičnica.)

Služi odlično, ali vrlo brzo sam ustanovio da ima jednu manu. Naime, volim da me sunce, ujutru budi, kad ga ima, ali ako namjestim da je sat dobro vidljiv tokom noći, a da ne smeta i ne osvjetljava sobu, onda nije dobro vidljiv ujutru kad sunce grane i obrnuto. Dakle, bilo je potrebno doraditi dizajn, tako da se ugradi senzor, koji će na osnovu nivoa svjetlosti u sobi da podesi i nivo osvjetljenja LED displeja ili da ima makar dva nivoa osvjetljenja, za noć i dan.

Sat2TopOdustao sam nekako odmah u početku razmišljanja od senzora. Pravim sat, a ne atomsku bombu Smile. Nekako mi se učinilo pretjeranim da komplikujem. (Eto kasnije i razloga da se napravi verzija 2.1 Smile) Već sam dosta novca potrošio i na razvoj prethodnog modela. Napraviću dva nivoa osvjetljenja displeja – jedno za noć, drugo za dan. Softverski mogu podesiti kasnije da, na osnovu datuma, sat u različito vrijeme mijenja intezitet osvjetljenja. Kako je u pitanju microcontroler, iskoristiću “Pulse width modulation” i softverski određivati intezitet osvjetljenja, a ne uz pomoć otpornika kao kod verzije 1.0. Ovo mi omogućava da imam koliko hoću nivoa intezititeta svjetlosti.

Sat2BottNapravljena je šema. Dizajn je gotov.  Sve je isprobano na breadboardu. Štampana pločica je pripremljena u Eagle-u i poslata u Kinu na izradu. Tako je najjeftije. Ponovo sam iskoristio mikrokontroler ATMega328, a tu je i DS3231. Kako sam ranije već odustao od alarma, u korist telefona, dovoljna su samo dva tastera, jedan za podešavanje sati, a drugi za minute. Odlučio sam se da većina komponenti bude u SMD varijanti, sem onoga što ne mogu izbjeći ili već imam po ladicama. Baterija koja čuva vrijeme, ukoliko nestane napajanja, ne izgleda baš lijepo, pa sam je stavio sa druge strane pločice. Da bi smanjio dimenzije pločice sa druge strane je i DS 3231. Sve je smješteno na pločicu od 5 x 4 cm. Softver se “brusi” tako da će vjerujem sve biti spremno kad pločice stignu iz Kine.

Nastaviće se…

Projekat Sat 2 od ideje do realizacije:

Sat ver. 2.0 ili dnevnik jedne potrebe
Sat 2 ver 2.0 II
Kućište
Konačno Sat2 ver 2.0

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Elektronika i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Sat ver. 2.0 ili dnevnik jedne potrebe

  1. Povratni ping: Sat 2 ver 2.0 II | Rankov blog

  2. Povratni ping: Kućište | Rankov blog

  3. Povratni ping: Konačno Sat 2 ver 2.0 | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s