Grafički LCD i Arduino ili dnevnik jedog rješenja

Još prije ljeta nabavio sam grafički LCD 128 x 64 piksela za Arduino, ali sve do danas nisam se bavio njim. Čekao sam da imam malo više slobodnog vremena. Displej sam nabavio ovdje i kao što je to obično slučaj kad nabavljate sa Dalekog istoka nemate nikakvu dokumentaciju. Jedino postoji oznaka QC12864B “Bingujući” nađoh uputstvo, mada sem pinova i osnovnih podataka šta radi i koje komande ima ne dobijate puno informacija. Saznajem da je čip ST7920, a i to je nešto Smile. Na internetu ćete naći i biblioteku koja radi sa grafičkim LCD-ovima u8glib. Kako dakle sve spojiti? Uobičajeno je da pošaljete 8 bitova iz Arduina ka LCD, što znači osam žica za podatke plus nekoliko za napajanje, mod, kontrast… Nakon proučavanja biblioteke vidim da ona omogućava povezivanje grafičkog LCD-a na tri načina:

  1. Osam bitova kako sam i pomislio na početku (ili Parallel Bus)
  2. Upotrebivši u Arduino ugrađen SPI port (ili Serial Bus)
  3. Softverski SPI port

Dakle biće nam dovoljne i tri žice za serijsku komunikaciju. Dobro ne budite na kraj srca Winking smile, treba još nekoliko žica za napajanje, izbor moda, namještanje kontrasta:

GLcd

Na slici gore vidite kako treba spojiti, u zagradi su pinovi na koje se spaja Arduino. Spojeno je sve i poslan priključeni primjer, ali na ekranu nema ništa. Naravno ovdje sam pokušao da se spojim na drugi opisani način, dakle, uz pomoć hardverskog SPI-a. U kodu sam definisao:

U8GLIB_ST7920_128X64_1X u8g(10);

Uzalud su svi pokušaji, na ekranu nema ništa Sad smile. Na granici sam da odustanem, pročavam i display. Kako nisam izlemio kontakte, da bih lakše radio, mislim da je možda tu problem, mjerim… Eureka!

Proučavajući sam display ustanovljam da su otpornici R9 i R11 (nula oma) tu da bi PSB držao na HIGH (5V) što čini da je display stalno u paralel modu.

glcd2

Dakle potrebna je “operacija”! Na slikama dolje vidite da sam trakom zaštitio ostatak ploče, uključio “duvaljku” i skinuo ova dva otpornika.

glcd3 GLCD3a

GLCD5

Nemojte se bojati, ukoliko vam zatreba uvijek možete ući u Paralel mod tako što ćete na PSB dovesti 5V (šesti sa lijeva, odnosno treći s lijeva koji se spaja, na prvoj slici – označen sa GND)

Odjednom, sve je proradilo kako treba što vidite na slici lijevo Smile.

Ovo su bile osnove (ukoliko neki od koraka nije jasan, pitajte u komentarima) sada ostaje samo da iskažete svoje grafičke sposobnosti.

Negdje kasnije, kad bude vremena, opisaću i kako spojiti paralel mod.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Elektronika i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s