Power Point

Prije nekoliko godina internetom je kružila fotografija Power Point slajda na kome je neki američki general prikazao vojnu strategiju ili situaciju u kojoj se nalaze SAD u Avganistanu:

powerpoint_CA0-article 

General je, tvrdilo se, napravio prilikom predavanja i opasku tipa, – Kad budemo razumjeli ovaj slajd, dobićemo i rat u Avganistanu.

Posvuda na internetu imate šale na račun upotrebe Power Pointa kao alata za prezentacije. Neke firme su otišle toliko daleko da su zabranile ovaj alat svojim zaposlenim.

predavanje1

Da nešto napišem ponukala me današnja konferencija Unicef-a u Podgorici: Kvalitetno obrazovanje – za bolje škole, postignuća, budućnost. Pogledajte nasumice odabran slajd, a sličnih je vjerujte mi na riječ puno.

Da bi napravili Power Point prezentaciju gotovo da ništa ne morate znati o samom programu. (Čini se da su mnogi predavači na tom nivou) “Udri” tzv. bullets-e i piši ono što treba da pričaš. Publika naravno pročita brže tekst sa slajda nego što ga predavač može izgovoriti, a razlika između ta dva vremena se zove: DOSADA. Upravo činjenica da je “nekakav slajd” moguće lako napraviti, vjerujem, daje i sliku predavaču da je prezentaciju lako napraviti, a nije. Teško je. Zahtjeva vrijeme.

Vratimo se sada vrlo nerazumljivom slajdu američkog generala i slajdu sa konferencije Kvalitetno obrazovanje.

Prvi je bar vizuelno dopadljiv, postoji i doza humora koja ga prati. Drugi je spisak želja, četiri “bullets”-a od kojih tri počinju sa Unaprijediti, a jedan sa Promovisati, plus razlika “dva vremena”. Šta reći? Iz prethodne jednačine znamo da je to = DOSADA. Stavite se sada u ulogu nekoga kome šef neodređeno kaže da je potrebno nešto unaprijediti, promovisati i slično, da li biste ojećali da zaista treba nešto uraditi?

Oba slajda su promašena. Šta možemo saznati sa ovog vojnog? Situacija je komplikovana i kompleksna! To, gotovo sam siguran, znaju svi kojima se general obraća. Šta su saznali ljudi od obrazovanja, u drugom primjeru? Da treba unaprijediti rad na računaru… ?

Kako je riječ o konferenciji koja se zove Kvalitetno obrazovanje, očekivah makar korektne prezentacije, ali avaj. No pošto i ovu oblast, o kojoj ovdje pišem,  svrstavaju u primjenu informatičko-komunikacione tehnologije u nastavi, pogodilo se da je jedan od bulita na drugom primjeru slajdu Mjera 6:

Predavanje2

Odnosno razvijanje kod učenika vještine čitanja elektronskih tekstova!?! i rada na računaru…

Ako učenici vide ovakve prezentacije od onih koji rade u Kvalitetnom obrazovanju i oni će misliti da je za prezentaciju dovoljno napabirčiti što više bulita, pa ih onda pročitati publici.

Naravno, nisam za zabranu PowerPointa, ali dajte malo poradite na svojim vještinama prezentovanja, uključujući i rad sa PowerPointom.

Trošenje vremena na interesantnu prezentaciju sa slikama i humor nije izgubljeno vrijeme, nego sigurno dobar početak, jer su emocije kritične za učenje.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje, Računari i Internet i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

4 reagovanja na Power Point

 1. Zorica kaže:

  Ccccc, trebala bi nam obuka i iz pravljenja prezentacije i iz prezentovanja.
  Hvala sto si mi otkrio ovu svoju stranu!

 2. Anđa kaže:

  Odlomak iz CV-a: Posjedujem duboko poznavanje tema u obrazovanju u PowerPoint-u!.. Pozdrav, Ranko!

 3. Sava kaže:

  Dragi Ranko, pa Vi daleko gledate i mnogo vidite! 🙂
  Promovisati – ne znaci umjeti!

  Kod nas je «pokazi licnim primjerom» davno prevazidjeno. Uvijek se sjetim jednog od mojih profesora Metodike, koji je sjedio za katedrom i citao, ali jasno govorio o pravilima organizovanja nastave na interaktivan i aktivan nacin!
  PARADOKS, ali ISTINA da kod nas ne postoje STANDARDI. Mozda postoje, ali ne vaze jednako za sve!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s