Budućnost – digitalna kartografija

Decenijama je pogled sa satelita ka Zemlji bio dio vojnog špijuniranja i obavijen velom tajne. Pojavilo se zatim dosta fotografija gradova i oblasti iz satelita, pa je sve rezultiralo pojavom, recimo, Google Earth-a ili mapa na Google-u ili Bing-u.  Zajedničko za njih je da su samo snimci, odnosno fotografije jednog trenutka. Zahvaljujući porastu lansiranja komercijalnih satelita u svemir, HD fotografije, ali i video u realnom vremenu nije više naučna fantastika. Svako ko ima dovoljno novca (uz uslov da u tom trenutku nje oblačno) može da već sada zatraži HD video određene oblasti.

Startup kompanije poput Planet Labs ili Skybox to već uveliko rade, a evo i nekih ranih videa na mraži. Posljednji od njihovih radova je snimak u realnom vremenu slijetanja aviona na aerodrom u Pekingu. Snimak je napravlje u decembru uz pomoć mikrosatelita firme Skybox, a evo sada je objavljen na Vimeu:

aero

(Kliknite na sliku da bi vidjeli video)

Za razliku od ranjih primjera ovaj je zaista impresivan jer je integrisan sa mapom. Naime iznad mape je sloj sa videom. Ovdje su korištene open source mape Mapboxa.

Za trenutak možemo da zamislimo kako će izgledati sledeća generacija digitalne kartografije. Pomislite samo dok vozite automobil umjesto plave strijelice sada vidite svoj automobil uživo, kao i da li iza krivine ide neki šleper Smile. GPS će i dalje služiti samo da vas locira na toj mapi, ali sada online mapi. Sada se sve ovo čini poput video igre.

Mogućnosti su dalje nebrojene, recimo u slučaju ovog snimka sa pekingškog aerodroma kreatori mape mogu povezati i javni “flight log” i tako nas obavjestiti o kom avionu je riječ odakle je doletio ili gdje polijeće. Tako ćete biti u prilici da online vidite da li su sletili vaši najmliji.

Budućnost izgleda tako uzbudljivo.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet, Video, Zanimljivo i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s