Šta je novo u Windows Phone 8.1

wp_ss_20140428_0002Najnovija nadogradnja Windows Phone 8.1 sistema donosi neke zaista impresivne novosti, poput ličnog asistenta Cortane, akcionog centra, mnoštva novih mogućnosti koji će učiniti da vam rad sa telefonom bude intuitivan i interesantan.  Nakon uvida u verziju za programere i rezvojne timove, pokušaću ovdje da predstavim šta je to novo što donosi.

Cortana

Novi digitalni lični asistent koji će vam pomoći da pozivate, pravite bilješke i mnogo toga još, poput podsjećanja na obaveze, stavljanja alarma, za vas će pratiti ono što su vaša interesovanja i obavještavati vas… Sa Cortanom upravljate glasom ili tekstualno, od čega i zavisi kako će se ona vama obraćati. Za sada radi samo na engleskom, Po mnogima ona je mnogo bolja od iPhone Siri-a ili Google Now, čiji je pandan.

Startni ekran

Novi je i startni ekran, on sada ima mogućnost da se prikaže pločice u 6 kolona za razliku od dosadašnje 4. Pločice mogu biti u više boja, ali umjesto boja može biti i fotografija u pozadini.

Tastatura

Nećete moći da vjerujete koliko je sada moguće brzo kucati po tastaturi.

Odmor

Kada poželite da vas niko ne ometa, kao što je recimo popodnevni odmor ili noćni san, možete definisati da ništa ne zvoni, ili da vas budi. Cortana će ipak moći da omogući nekim vama bliskim da vas mogu dobiti, jer pretpostavlja da je nešto važno.

Pretraživanja

Sada je moguće pretraživati cijeli telefon, uključujući mailove, poruke, kontakte, podešavanja, kalendar, muziku, aplikacije…

Akcioni centar

Jedan pokret prsta sa vrha telefona ka dolje sada otvara akcioni centar u kome možete vidjeti sva obavještenja, uključiti WiFi, Bluetooth ili nešto drugo po želji. Takođe sada su razdvojeni klizači za jačinu zvuka zvona i aplikacija.

Skladištenje

Sada možete da u cloudu napravite rezervne kopije svega na telefonu. Data sense vam daje regulator prostora na telefonu i SD kartici, tako sada možete, recimo, aplikacije instalirane na telefonu prebaciti na SD karticu. SD karticu možete definisati i kao podrazumjevanu lokaciju za vaše aplikacije.

Fotografija

Uhvatite savršeni trenutak u novom burst modu, tj. telefon će napraviti seriju uzastopnih fotografija od kojih možete izabrati onu koja pokazuje pravi momenat akcije.

Kalendar

Kalendar je uveliko osvježen, sada je mnogo pregledniji, klikom na samu obavezu sada vidite i detalje, a dobio je i vremensku prognozu.

Pretraživanje interneta

Sada je uz IE 11 poboljšano pregledanje interneta, dodat je Private mod, pregled sitea poput listanja knjige, vaši tabovi sada mogu biti sinhronizovani sa vašim tabletom ili PC-jem (potrebno je samo da se na sve uređaje prijavljujete sa MS account-om)

Update

Sada je moguće odrediti da se update aplikacija obavlja samo sa WiFi-a i to u pozadini da vas ne ometa, možete sa telefona pristupiti istoriji nabavljenih ili instaliranih aplikacija, kako bi ih lako reinstalirali.

Business

Dodata je mogućnost VPN-a što će mnogi poslovni korisnici znati da cijene. Nove funkcije u Office mobile sada čini da je monogo lakše posao odraditi u pokretu, sačuvati office dokument na SD karticu ili dijeliti mnogo drugih stvari uz OneNote.

Vožnja

Dodat Drive mod u kome je moguće definisati da onog terenutka kada se vaš telefon upari preko bluetootha sa automobilom od tog trenutka do vas ne stižu pozivi ili poruke. Poruke ćete dobiti ili pročitati kada izađete iz automobila, a vaši pozivaoci će tokom vožnje dobiti sms da ćete se javiti kada završite vožnju. Cortana naravno i ovdje može da propusti one važne pozive ili ako tako želite da vam čita poruke ili mailove koje dobijete. Izaberite sami šta je za vas bezbjednije ili ignorišite ovo unapređenje Smile

Ovo su bile najvažnije novosti, odnosno ono što je novo u odnosu na prethodnu verziju, unapređenja postojećih funkcija ima zaista puno, pa ćemo o njima možda neki drugi put.

Sve u svemu Windows Phone 8.1 je sada zaista zrela platforma, koja je rame uz rame i sa Applom i sa Androidom, a u mnogim segmentima je i bolja. Zvanična verzija ove nadogradnje za korisnike trebala bi izaći negdje u junu.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Mobilni i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Šta je novo u Windows Phone 8.1

  1. Povratni ping: NOKIA Cyan update | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s