Kako označiti stranice u Wordu

Kad radite na dokumentu koji ima više stranica često je potrebno da ih numerišemo. Posljednjih dana imao sam nekoliko pitanja na ovu temu, pa hajde da odgovorim.

Sve je jednostavno i lako ako se numerišu sve stranice, ali ako je potrebno da preskočimo numeraciju prvih nekoliko stranica i/ili nekoliko posljednjih, nastaju problemi.

Idemo redom. Kako uopšte numerisati?

1a

Idete, kao na slici na: Insert / Page Number da bi odredili gdje će numeracija uopšte biti. Tu naravno možete odrediti i od koga broja će numeracija početi: 

1b

Izabraćete naravno Format Page Numbers… pa ukoliko želite da numeracija prve stranice dokumenta počne od broja 2 to treba ovdje odrediti na Start at::

1c

Dakle riješili smo kako početi od bilo kog broja, ali kako preskočiti prvu stranu, što je najčešći slučaj jer gotovo nikada, čak i ako je računamo, oznaku stranice ne prikazujemo. Ovdje idemo na Page Layout pa klik na strijelicu označenu brojem 1. pa čekiramo 2. Diferent first page. Kao na slici dolje:

2

Numeracija od bilo koje strane je malo komplikovanija, ali se naravno može uraditi.

Algoritam izgeda ovako:

  • Podijelićemo cijeli tekst u sekcije
  • “Odriješiti” sekcije jednu od druge
  • Numerisati ili preskočiti željene sekcije.

Možda zvuči komplikovano, ali nije:

Ukoliko je potrebno recimo preskočiti numeraciju prve tri strane, a numerisati od četvrte do recimo 15, pa preskočiti posljednje tri stranice onda ćemo doći na stranicu tri, poći na Page Layout / Breaks pa kliknuti na Next Page  u dijelu Section Breaks kao na slici:

3

Ponovićemo isto i na stranci 15. Na ovaj način cijeli tekst smo podijelili na tri sekcije. Kada pravimo sekcije ponekad je teško znati u kojoj smo tačno sekciji, a i da li smo je dobro napravili. Zato ćemo napraviti desni klik na statusnu liniju i kao na slici čekirati Section:

4

Od sada ćete uvijek znati u kojoj sekciji se nalazite:

6

Naredni korak je prekidanje veza među sekcijama. Pođite na prvu stranicu druge sekcije, pa na Insert / Footer / Edit Footer dobićete nešto kao na slici dolje, sada treba da kliknete na Link to Previous i isključiti ovu opciju kako bi raskinuli vezu među sekcijama:

5

Naravno ovo treba ponoviti i na stranici posljednje sekcije (u ovom slučaju 16. strana). Sada nam ostaje da numerišemo sekciju dva. Mislim da neće biti problem da je numerište kako je potrebno. 

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s