Windows 8.1 i SkyDrive

Najveća promjena koju Windows 8.1 donosi je vezana za SkyDrive integraciju. Dok je u prethodnom Windows 8 SkyDrive bio dostupan kao aplikacija bilo Metro ili desktop koju ste mogli instalirati, ona je sada integrisana na sistemski nivo. Vrlo bitno je da i Windows RT preko SkyDive sada ima način na koji će sinhronizovati svoje fajlove sa drugim PC-em.

skydrive-splash-header

Naravno kod Windows 8.1 SkyDrive opcija je opciona, možete je iskoristiti, ali ako iz nekog vama znanog razloga ne želite, možete iskoristiti i “Don’t use SkyDrive”

Ukoliko ipak odlučite da SkyDrive iskoristite vidjećete ikonu SkyDrive-a u File Exploreru, a da niste morali da instalirate klijentsku aplikaciju.

Kako tableti i mnogi ultrabukovi koriste SSD diskove koji zbog svoje cijene još nisu veliki (koliko bi to mi željeli :), kako će se sinhronizovati recimo 100 GB koje imate na SkyDrive-u sa vašim SSD koji je veličine recimo 64GB. SkyDrive naravno misli o ovome i vi ćete vidjeti fajlove i foldere koji se nalaze na SkyDriveu, ali one neće biti automatski sinhronizovani. Tek kada vam zatrebaju oni će biti preuzeti iz oblaka.

Naravno, neke datoteke će vam trebati i kada ste offline njih ćete desnim klikom miša učiniti dostupnim uvijek na vašem računaru. Vrlo slično onom što postoji i kod Dropbox-a i Google Drivea koje ste možda koristili na nekom android telefonu.

Na novom Windows 8.1 imate i novu kategoriju “SkyDrive” u PC Settings-u koji uključuje i staru Windows Sync opciju.

Sada imate mogućnost da vidite na računaru svoj ukupni prostor na SkyDrive-u i kako je iskorišćen, naravno uz link za kupovinu dodatnog prostora. Sve je integrisano u Windows ne morate otvarati web stranice kako bi upravljali svojim prostorom. Windows možete postaviti tako da po defaultu sprema dokumente na SkyDrive, da tamo automatski idu recimo i fotografije i videa koje napravite kamerom na svom uređaju.

Sve ovo što je urađeno vezano za SkyDrive, ako ništa drugo pomoćiće onima od nas koji ne rade redovno backup. Nešto će se ipak sačuvati Smile.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s