Nokia pod okriljem Microsofta, šta to znači?

Kroz svoju 37 godina dugu istoriju Microsoft je nastojao da poboljša život ljudima pomažući im da ostvare svoj potencijal uz pomoć tehnologije. Od vremena kada je Bill Gates krenuo u ostvarenje sna da u  svakoj kući na svakom stolu bude računar, do danas, osim ostvarenja ovog sna dosta toga se promijenilo, treba naći novi cilj. Nakon rasta interneta, naročito širokopojasnog i mobilnog, korišćenje tehnologije fundamentalno se promijenilo. Danas tri ekrana – TV, računar i mobilni telefon, povezana oblakom postaju svakodnevnica. (Meni se čini da će se ubrzo ovima priključiti i četvrti ekran, na ručnom časovniku, naravno) Potrebno je da oni dostignu i jedinstven doživljaj potrošača, jer danas korisnik nema vremana da uči tri ili  četiri različita interfejsa, tri ili četiri različita operativna sistema. Tehnologija mora da mu omogući da sve bude jednostavno, a ne komplikovano.

Sva ova razmišljanja dovela su Microsoft na prekretnicu, da od kompanije koja pravi software, postane kompanija koja nudi uređaje i servise.  Microsoft još od ranije ima svoj odjel za proizvodnju hardvera, prije svega tu su miševi, tastature, kamere i slično, preko proizvodnje Xbox igračke konzole, a samo je nastavljeno nedavno sa Surface tabletima. Strateška je odluka da se u isto vrijeme i ne zanemare dugogodišnji hardver partneri koji treba da nastave sa proizvodnjom Windows računara i tableta.

NokiaMsft

Konačno, noćas po našem vremenu Microsoft je najavio da će za 7,2 milijarde američkih dolara kupiti Nokiu, jednog od giganta mobilne industrije. Ovim potezom Microsoft obezbjeđuje nekoliko značajnih stvari – osim odlične polazne osnove za svoju Windows Phone 8. platformu, on dobija razvijene linije za proizvodnju hardvera, ali i razvijenu servisnu mrežu u cijelom svijetu koja će poslužiti i za održavanje ostalih uređaja koji izlaze sa Microsoft proizvodnih traka. Za sada su tu Surface tableti, najavljena Xbox One igračka konzola i naravno Lumia telefoni.  Naravno i ovdje Microsoft ne želi da izgubi ostale proizvođače Windows Phone uređaja, poput HTC-a, ali i Samsunga i drugih. Budućnost će pokazati da li je to ovdje i moguće.

Na kraju ne mogu, a da se ne zapitam i ostavim još jednu nedoumicu – da li ova kupovina Nokia-e znači i da će sledeća Balmerova akvizicija prije nego što ode u najavljenu penziju biti neki proizvođač televizora, ili ima dovoljno iskustva u kući?

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s