3D štampači

Svjet više sigurno neće biti isti kao do sada. Prilično smjela teza, a na nju me nagnao događaj od prije desetak dana. Elem, u Austinu u Teksasu uz pomoć 3D printera napravljen je pištolj. Testiran je i nije eksplodirao. Svi djelovi su mu plastični sem udarne igle koja je od metala. Evo izvještaja BBC-a ako ste propustili.

3DPrinterDa vidimo zapravo o čemu se radi. 3D štampanje je tehnologija budućnosti, koja uskoro dolazi. Radi se o procesu izrade čvrstog objekta, bukvalno bilo kog oblika, na osnovu digitalnog crteža. Štampač sloj po sloj nanosi materijal, najčešće plastiku i gradi 3D, odnosno stvarni predmet. Tehnologija je za sada skupa. Štampač koji su koristili za izradu pištolja košta oko 8000 dolara, ali već sada se mogu nabaviti jeftiniji poput ovoga na slici lijevo. Riječ je o modelu Printrbot Jr Assembled 3D Printer i njegova cijena je 499$. Sve već sada nalikuje na pojavu prvih laserskih štampača, koji su koštali pravo malo bogatstvo, a danas ih gotovo svi imaju. Za izradu predmeta u 3D štampaču koriste se uglavnom dvije vrste materijala – PLA koji je biorazgradiva bioplastika koja se dobija iz kukuruza, a ima nisku tačku topljenja i ABS plastika koja nije biorazgradiva (LEGO kocke su recimo napravljene od ABS plastike). Naravno možete samo da zamislite šta bi sve moglo da se koristi kao “toner”, i šta će se sve koristiti u budućnosti – recimo ja zamišljam čokoladu. Postupak štampe započinje u CAD programu gdje se definiše oblik predmeta koji treba napraviti. Posebnim programom se definišu slojevi na osnovu CAD crteža, a onda štampač nanosi sloj po sloj, dok ne napravi sam predmet.

Kao što je kod prvih laser štampača postojala bojazan da ljudi ne počnu da štampaju novac, tako danas postoji bojazan da teroristi ne počnu na ovaj način da proizvode oružje, koje ovako plastično teško biva otkriveno na, recimo, aerodromima.  Ima ljudi, naravno, koji i dalje pokušavaju štampati novac na kolor laseru, tako će sigurno biti i onih koji će pokušavati napraviti oružje, ali vjerujem da započeti razvoj niko neće moći zaustaviti.

Dakle, zamislite šta bi ste vi prvo napravili da imate ovakav štampač. Ja već smišljam i ide mi dobro Smile.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet, Zanimljivo i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na 3D štampači

  1. Povratni ping: Unapređeno 3D štampanje | Rankov blog

  2. Povratni ping: Arduino 3D štampač | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s