Koliko vrijedi 5 minuta

Kako se vozi u Podgorici, kako se parkira,  to zaista nisam vidio nigdje u svijetu. (Osim možda donekle, ali mnogo manje u Tirani i u Beogradu) Prije nekoliko godina bio sam potpuno šokiran kada sam u Andrijevici vidio da čovjek na sred magistrale parkira kola i ulazi u kafanu. Ovo u Podgorici prevazilazi ipak sve drugo. 

auto

Ako ste vozač, morate da naučite za svaku raskrsnicu kako da se prestrojiti prije nje, jer na mnogima odmah iza semafora stoji nekoliko parkiranih automobila, sa uključena četiri migavca, ako je vozač “pažljiv prema ostalim učesnicima u saobraćaju” ili što je češće bez ikakvih migavaca. Ako se niste dobro prestrojili izgubićete dosta vrema čekajući iza parkiranih automobila da se uključite u drugu traku.Vrlo često auto se parkira na samo 4-5 m od ili prije raskrsnice. Onda nastaje blagi haos. Kolika je to žurba da se ne može otići na parking kao sav normalan svijet.

Ilustracija uz ovaj tekst je fotografija napravljena prije neki dan u Podgorici. Vozilo za obuku Policijske akademije u Danilovgradu sa uključena četiri migavca parkirano na sred ulice kod Sat kule u Podgorici. Bijeli pick-up ispred parkirao se jednostavno na zebru.

Još nešto. Dok kao pješak bilo gdje na Zapadu niste sigurni da li se automobil zaustavio zbog vas da vas pusti da pređete ulicu ili nekim svojim poslom, jer je stao i 10 m dalje i to van pješačkog prelaza. Kod nas morate “četvoro očiju” otvoriti na pješačkom prelazu. Na Zapadu, kao da, kad su u kolima nigdje ne žure. Kod nas u kolima najviše se žuri. Rekao bi čovjek da kod nas svaki sekund ili minut vrijedi više nego bilo gdje drugo, zato se i žuri više nego drugdje. (Da se odmah razumijemo, nisu ni pješaci “cvjećke”. Prelaze na crveno, prelaze van zebri, ali je ipak mnogo više onih koji bojažljivo prelaze ulicu na pješačkom prelazu.)

Koliko stvarno košta tih najviše 5 minuta koliko ćete “izgubiti” ako se parkirate van puta, odnosno na prakingu ili pazite na pješačke prelaze. Ajde da izračunamo. Ako uzmemo da je kod nas dobra plata 500,00 €, da nedjeljno  radimo 40 sati što proječno mjesečno iznosi 160 sati. 160 sati puta 60 minuta je 9600 minuta što otprilike iznosi da minut vrijedi 5 centi. Dakle tih 5 minuta vrijedi 25 centi ili ako svaki dan u mjesecu izgubite 5 minuta to će biti 7,5 €.

Nisam siguran kakva je računica za Zapad. Mora da se tamo izgubi mnogo manje novca.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Uncategorized i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Koliko vrijedi 5 minuta

  1. Povratni ping: Policija trenira strogoću… | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s