Konačno, šta je novo u Windows 8 (II)

U nastavku testa o tome šta je novo u Windows 8 prije svega da sagledamo kakav računar nam treba da bi pokrenuli ovaj OS. Zahvaljujući činjenici da su zahtjevi Windows 8 uglavnom identični sa onim za “sedmicu”, možete ga instalirati na bilo koji noviji računar. Ipak, kao i uvijek bolje iskustvo ćete imati na bržim računarima. Ono što predlažu u Microsoftu je:

 • 1 GHz ili brži računar za 32-bitni ili 64-bitni procesor
 • 1 GB RAM-a za 32-bitnu verziju ili 2 GB za 64-bitnu
 • 16GB Hard diska (32-bita) ili 20 GB (64-bita)
 • DirectX grafička kartica ili novija
 • Da bi vidjeli prednost novog interfejsa potreban je ekran koji podržava muti touch, iako ovo naravno nije uslov jer Windows 8 radi sasvim odlično i sa tastaturom i mišem.

Ovu varijantu Windows 8 nećete moći instalirati na VirtualPC, a ne treba vam ni Product key, mada se on nalazi u folderu SOURCE. Neki su iskusili da im ga Windows8 traži nakon nekoliko pokušaja instalacije na istu mašinu, ja nisam imao taj problem. Za svaki slučaj zapišite ga i imajte pored sebe tokom instalacije.

Ova verzija u sebi ne sadrži Media Centar, ali je iz Microsofta obećano da on neće izostati na sledećim verzijama. Još nešto, ako pokrenete IE sa Metro dijela neće raditi Flash, tako će biti i dalje, tako je dizajnirano, za pregled Flasha možete koristiti IE iz klasičnog dijela Windows8.

DSC_0274

Nakon instalacije prvo što će vam tražiti je da imate LiveID, nakon čega će vam povući na računar vaše podatke čak i sliku:

Login

Za početak evo nekih karakteristika Metro dizajna jer ćete se prvo sa njim sresti:

 • Univerzalno djeljenje – omogućava vam da lako dijelite datoteke ili tekst sa Cloud servisima ili među samim programima.
 • Univerzalni search – omogućava da aplikacije registrujete na globalnu pretragu, tako da je moguće pretraživati iz bilo koje aplikacije koja podržava pretragu.
 • Hardversko ubrzanje – sve metro aplikacije hadrverski su ubrzane i kroz grafičku karticu, tako da je iskustvo i doživljaj korišćenja brzo i glatko.
 • Proces suspendovanja – Windows automatski suspenduje Metro aplikaciju ako se ne koristi duže da bi sačuvao bateriju.

Da bi vam olakšali korišćenje ovdje ću navesti i osnovne prečice sa tastature, za one koji ih koriste.

 • Windows+F – Otvara File Search
 • Windows+I – Otvara Settings
 • Windows+Q – Otvara pretragu aplikacija
 • Windows+Z – Otvara tool bar u aplikacijama

Prečica ima dosta više, ali za početak je dovoljno da ove zapamtite, naravno sve ostale prečice na koje ste navikli i u Windows 7 i dalje su prisutne.

Ako niste na Start ekranu, sve što je potrebno je da pritisnete Windows tipku i počnete kucati da bi dobili željenu aplikaciju:

WinTipka

menuAko ste na slate računaru (Slate je Microsoft naziv za tablet) bez tastature dovoljno je da prstom povučete sa desne ivice ekrana da bi dobili meni sa 5 ikonica u Microsoftu ga zovu “Charms” menu:

  Prva je Search, za pretragu aplikacija ili bilo čega drugog, druga je Share za djeljenje o kome sam već pisao. Treća je Start koji omogućava da dođete na polazni ekran Metro dizajna. Četvrta ikona predstavlje uređaje koje možete iskoristiti poput recimo projektora i slično. Dok je peta settings, samo ime kaže za šta služi, a možete ovdje podesiti mrežu, jačinu zvuka, osvjetljenja ekrana, jezik ili da računar pošaljete u Sleep mod, restartujete ga ili isključite. Zanimljivo je da ako koristite miša da bi dobili ovaj ekran trebate pointer miša dovesti u krajnji donji lijevi ugao ekrana.

mis1

tada će se ovaj meni pojaviti na mjestu na kome ste navikli i na prethodnim verzijama, u oba slučaja dobićete i informaciju o napunjenosti baterije, mreži, tačnom vremenu danu i datumu.

Naravno pločice aplikacija možete pomjerati po svojoj želji po ekranu dovoljno je malo duže pritisnuti pločicu i ona će se moći premjestiti na mjesto koje želite, slično kao kod Windows Phone 7 odakle je i Metro dizajn i preuzet. Ako pločicu pritisnete i malo pomjerite prema dolje ili gore u njenom desnom uglu će se pojaviti zelena kvačica, a na dnu ekrana bar na kome možete povećati ili smanjiti pločicu, deinstalirati je (Uninstall) ili samo skloniti sa ekrana (Unpin) kao na slici dolje:

desktop

Ako koristite miša isti efekat imate sa desnim klikom. Ukoliko isto uradite recimo sa nekom regularnom, da ne kažem klasičnom aplikacijom poput Task Managera dobićete dvije ikonice Advanced i Unpin, pa ćete biti u mogućnosti da je startujete kao administrator:

TaskM

Kada startujete Metro aplikaciju ona se prikazuje preko cijelog ekrana, recimo Weather aplikacija, koju uzgred bilo rečeno možete prilagoditi gradu koji vas zanima. Sa tastature možete pritisnuti Windows+Z ili jednostavno povući prstom sa gornje ili donje ivce ekrana da bi vam se pojavio bar gdje možete izabrati grad koji želite. Za sada su imperijane mjere i na njih ne utiče setovanje računara. Ipak je ovo preview, to će biti ispravljeno do bete.

meteo

Kad već pišem o pokretima sa ivica ekrana, već sam napisao šta se događa kad prstom pređete sa desne, gornje i donje strane ekrana, šta se dešava ako to uradim sa lijeve ivice ekrana? Isto kao da pritisnete Windows+Tab na ekran ćete dovesti prethodno otvorenu aplikaciju. Nju možete dovest preko cijelog ekrana, na jednu trećinu ili dvije trećine ekrana. Tako da imate pogled na dvije aplikacije u isto vrijeme. Taj odnos je fiksan i vi ne možete imati recimo 50% ekrana za svaku aplikaciju.

podjela

Naravno prevlačenjem zelene linije koja dijeli ekran možete dati više prostora jednoj ili drugoj aplikaciji.

NASTAVIĆE SE

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

4 reagovanja na Konačno, šta je novo u Windows 8 (II)

 1. Povratni ping: Konačno, šta je novo u Windows 8 (III) | Rankov blog

 2. Miko kaže:

  Da li je moguće vratiti se na Windows 7, i da li ostaju sačuvani fajlovi i programi? Rado bih ga probao, ali se bojim da se ne može vratiti na Windows 7.

 3. rcabrilo kaže:

  Ako vam je to radna mašina nemojte to činiti. Napravite jednostavnu drugu particiju i na njoj instalirajte. Kad vam dosadi jednostavno izbrišete particiju. Tako je i vuk sit i koze na broju. 🙂
  U preporukama piše da je neophodno 16 GB particija za 32-bitnu varijantu, ali ja sam uspio instalirati i probati i na 10 Gb particiji.
  Ukoliko bude potrebna neka pomoć pišite… 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s