Konačno, šta je novo u Windows 8 (I)

osnovni
Postoji zaista puno novih stvari u Windows 8 u odnosu na “sedmicu”, ali najveća promjena koju ćete primijetiti odmah su takozvane “žive pločice” odnosno live tiles, odnosno Metro interfejs, koje možete vidjeti na slici iznad. Treba naravno imati na umu da je ovo izdanje Developer preview, što znači da je dosta toga urađeno, ali ni izdaleka sve. Bićemo u prilici, dakle, da i dalje pratimo razvoj ovog OS-a.

U svakom slučaju ovu verziju ne bi trebalo instalirati na svoj primarni računar.

Obzirom na konačnu dostupnost zvanične Developer preview verzije, pokušaću da vam približim kako Windows 8 sada izgleda, sa što više detalja, u nekoliko nastavaka. Prije samog prikaza idemo na brzi popis nekih uočenih novih karakteristika:
Metro interfejs – novi interfejs za Windows 8, ali je i stari zadržan.
Brže vrijeme podizanja računara – Windows 8 će se ponovo pokrenuti mnogo brže nego Windows 7, zahvaljujući poboljšanjima u samom procesu. Na slateu (tabletu) koji ima Atom procesor ono je 10 sekundi – na novim mašinama poput one predstavljene na BUILD-u iz Samsunga, to je ludo brzo.
Koristi manje memorije nego Windows 7 – Microsoft je obećao da ne samo da će ova verzija koristiti manje RAM-a nego Win7, već  će ona i pokrenuti manje procesa.
Windows Explorer je nadograđen – sada ima traku alata poput Office 2010, Unaprijeđeno je kopiranje datoteka i omogućeno podizanje ISO fajlova.
ARM procesori sada su podržani pored uobičajenih Intelovih – dovešće to do potpuno nove klase računara/tableta male snage, ali dugog trajanja baterije.
Hyper-V je sada dio Windowsa – tako da sada možete pokrenuti virtualni računar jednostavno, a da ne morate instalrati ništa prije toga.
Toolbar se proširio na više monitora – ova vrlo jednostavna karakteristika napokon je i u Windowsu.
Pozadina se može proširiti na više monitora – još jedna interesantna karakteristika
Univerzalna provjera pravopisa – preko Metro aplikacija.
Windows Live integracija Sync, Mail, SkyDrive – omogućava sinhronizaciju svojih postavki, uključujući datoteke, poštu i fotografije. Sync je već dostupan, dok ćemo na SkyDrive i Mail sačekati beta verziju.
Windows Store – će vam ponuditi Windows aplikacije na jednom mjestu.
Novi Task Manager – u potpunosti je obnovljen sa puno boljih alata, uključujući i način onemogućiti pokretanje programa, praćenje korištenje resursa aplikacija tokom vremena, pa čak i lako ponovno pokretanje Windows Explorera.

NASTAVIĆE SE …

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Konačno, šta je novo u Windows 8 (I)

  1. Povratni ping: Konačno, šta je novo u Windows 8 (II) | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s