Webinari za nastavnike i kako prevladati probleme

webinarMicrosoft Montenegro i Ministarstvo prosvjete i sporta instalirali su Microsoft Lync server kako bi mogli organizovati webinare. Šta je to webinar? Webinar je u stvari predavanje koje uz pomoć, recimo, Power Pointa održavate sa svog računara priključenog na internet, drugim korisnicima koji su takođe spojeni na internet uz pomoć nekog servera, odnosno softwera, u našem slučaju Microsoft Lync-a. Svi oni kojima je upućen poziv, uz poziv dobijaju link kojim pristupaju samom webinaru. Webinar može pratiti i video gdje korisnici mogu vidjeti svog predavača u jednom uglu računara, dok na centralnom dijelu vide slajdove koje prikazuje predavač. Vrlo brzo bićete u prilici da dobijete i tehnička uputsva vezana za korišćenje Lync-a i organizaciju webinara.

U okviru zajedničkog projekta “Povratak u školu” u toku avgusta i septembra organizovaćemo niz webinara, prvo za IT koordinatore, a poslije i za nastavnike i profesore u školama. U okviru ovog projekta namjera nam je da podstaknemo i inovativne nastavnike da svojim kolegama predstave ono što rade.

Da bi se što bolje pripremili za webinare ovdje donosim 10 najčešćih problema sa kojima se susreću oni koji drže webinare u želji da prevladamo “dječije bolesti”.  Početkom školske godine uključićemo se i u jedan  veliki regionalni projekat organizacije webinara u kome će učestovati kancelarije Microsofta, ministarstva i profesori Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i naravno Crne Gore, gdje ćemo razmjenjivati iskustva sa kolegama iz regiona. Vrlo brzo nakon sticanja iskustva u organizovanju webinara svi oni koji budu imali potrebe moćiće i sami da zakažu i organizuju sopstvene webinare za kolege, aktive nastavnika po pojedinim nastavnim predmetima i slično.

Iako izgleda da je voditi ili napraviti neki webinar veoma lako, imate prezentaciju i znate o čemu pričate, nije baš tako. Postoji dosta prepreka koje treba prebroditi da bi webinar imao rezultate. Ovdje je 10 najčešćih problema i sugestija kako ih prevladati, a zasnovanih na iskustvu predavanja i prisustvovanja mnogim od njih.

1. Previše teksta. Poput i svake prezentacije, tako i kod webinara publika ima odbojnost prema puno teksta na slajdovima, naročito kad ih predavač čita. Mislite vizuelno umjesto da slajdove “prekrivate” tekstom. Ukoliko baš mora biti više teksta podjelite ga na nekoliko slajdova ili stavite samo ključne riječi na slajdove, a obrazložite verbalno. Ovo važi za sve prezentacije koje pravite i nije specifičnost samo webinara.

2. Nema interakcije. Umjesto da non stop predajete sat vremena dajte šansu prisutnima da se uključe. Microsoft Lync ima alate poput ankete, djeljenja desktopa ili bijele table… uključite ih u vaš webinar. Podstaknite ih da postavljaju pitanja u prozoru za chat ili da vas prekinu ako im nešto nije jasno. Dajte im vrijeme da nešto provježbaju, pa se vratite pitanjima o tome šta su radili i slično. Dakle identično kao i u odjeljenju u kome predajete.

3. Niste pripremljeni. Izgubićete publiku ako niste spretni u radu sa alatima i programima. Provježbajte kako napraviti anketu, kako prebacivati slajdove, kako dijeliti svoj desktop i slično. Nema ništa gore od toga da vas svi čekaju dok vi pokušavate da nešto uradite na svom računaru, a publika se pita “šta se dešava”, a svi gube vrijeme.

4. Upravljanje vremenom prezentacije. Dok na času vi planirate vrijeme unaprijed, ponekad webinari imaju više predavača, a vaše predavanje je posljednje i nemate baš puno vremena. Nemojte se praviti da vas se to ne tiče, za svako svoje predavanje imajte spremnu varijantu za ovakve slučajeve. Kako vremenski prepoloviti prezentaciju, a da to nije “trčanje” već iznošenje esencijalnog sadržaja bez koga se ne može. Takođe, vodite računa da u okviru raspoloživog vremena koje imate uvijek na kraju imate dovoljno vremena za pitanja i odgovore. Cijenite svoje vrijeme i vrijeme drugih

5. Kvalitet glasa. Vrlo važno je da vam glas nije monoton ili previše brzo govorite. Imate na umu da ste na vebinaru, a ne na prezentaciji i da ne možete neverbalno komunicirati. Izbjegavajte da čitate, ako vam je lakše ustanite od stola vodeći računa da vam je mikrofon blizu usta.

6. Kvalitet zvuka. Buka koja se čuje u prostoriji u kojoj se nalazite ometa vaše slušaoce. Vodite računa da vam je recimo prozor zatvoren, ako se nalazite pored prometne ulice, jer će zvuk koji dolazi sa ulice ometati vaše slušaoce, iako se to vama neće činiti. Eventualnog kućnog ljubimca, ako držite webinar iz kuće sklonite iz prostorije. Nastojte i da vas ne ometaju vaši telefoni, kolege ili ukućani. Dakle, obezbjedite da vam je tiho u prostoriji iz koje držite webinar. Takođe vodite računa da mikrofon kojim se služite nije od onih najlošijih Smile.

7. Dosadan sadržaj. Nastojte da vaši slušaoci imaju praktične koristi od sadržaja koji prezentujete. Izbjegavajte duge teoretske dijelove, nastojte sve što kažete potvrdite kroz praktične primjere koji su bliski vašoj publici, a koje će moći već sjutra primjeniti u svoj praksi.

8. Predugačke prezentacije. Uvijek nastojte da vam prezentacija na webinaru traje onoliko koliko je zaista potrebno, da kažete suštinu, da se ne ponavljate i da prezentacija bude efikasna. Ako je efikasna onda je i efektna.

9. Loša grafika. Ovo uključuje i besmislene animacije. Kada su animacije u pitanju imajte na umu da je “uvijek manje bolje”. Razmislite da li imate potrebu za određenim animacijama. Ako nema prijeke potrebe bolje ih je izostaviti. Koliko god da vam se sviđa šarenilo na prezentacijama, nemojte pretjerivati sa upotrebom različitih fontova i puno boja. Ista pravila koja važe i za bilo koju prezentaciju koju pripremate.

10 Tehnička pitanja. Ukoliko vi ne možete pomoći oko eventualnih tehničkih pitanja koje mogu imati vaši slušaoci, odnosno publika webinara, potrudite se da imate “pri ruci” nekog ko može pomoći oko tehničkih stvari. Ukoliko sami organizujete webinar dogovorite se recimo sa svojim IT koordinatorom da i on bude prisutan na njemu. Uvijek na webinaru budite makar 15 minuta ranije tako da možete uploadovati prezentaciju i provjeriti kako funkcioniše tehnika.

Dakle, iako organizovanje webinara izgleda lako ono traži određene pripreme i znanja. Nadam se da sam ovim tekstom pomogao da se bar neki od mogućih problema uoči i na vrijeme preduprijedi. Budite na ovom blogu i časopisu “Prozor” kako bi imali više informacija o organizaciji webinara koji nam slijede.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje, Računari i Internet, Tips & Tricks i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Webinari za nastavnike i kako prevladati probleme

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s