Jedan pogled na Windows 8

WINARMNe tako davno Windows 7 se pojavio u prodavnicama i na našim računarima, a već čitamo o prvim verzijama novog OS uslovno nazvanog Windows 8. Ono što je novost za sve koji prate ovu oblast je da Windows 8 neće podržavati samo x86 arhitekturu.

Još od pojavljivanja na tržištu sada već daleke 1985. godine Windows je fokusiran na kompjutere koji rade na x86 ahitekturi, odnosno procesorima. X86 procesori koje pravi Intel i nekoliko drugih kompanija kao što je AMD dominantni su na tržištu nekoliko decenija. Iako su se alternative pojavljivalje s vremenana vrijeme isto tako su i odlazile, nijedna nije izgledala kao ozbiljna konkurencija, uglavnom zbog upornosti Intela.

Porast smartphone tržišta, kao i tableta i drugih mobilnih računarskih uređaja prijeti da poremeti tržište, odnosno da smanji upotrebu PC računara. Pametni telefoni i tablet računari sada imaju sve više karakteristika i mogućnosti koje su slične običnim računarima, a Microsoft izuzev Windows Phone 7 nema neko veliko prisustvo na ovom segmentu tržišta. Zbog toga i želja da sa ARM kompatibilnim OS uđe značajnije na ovo tržište. 

Dakle Windows 8 će podržati i ARM procesore. Nekako istovremeno sa ovom objavom Microsota na CES-u 2011 i nVidia je saopštila da razvija ARM kompatibilni procesor, koji će biti konkurentana današnjim desktop x86 procesorima. Ovo bi mogao biti veliki preokret na tržištu računara.

U čemu je razlika između ARM i x86 procesora. Neću ulaziti u tehničke detalje, ali osnovna razlika je u tome da za ARM možete dobiti licencu. Intel sa x86 prodaje isključivo produkt, x86 procesor sa čipsetom. Kompanija AMD recimo proizvodi x86 kompatiilne procesore zbog ranije napravljenih ugovora.  Intel ne licencira svoje procesore drugim kompanijama, a sam ne proizvodi x86 procesore koji su potrebni za zahtjevne prenosne uređaje što se tiče prostora i potrošnje energije. Ovo je osnovni razlog zašto ARM dominira na tržištu pametnih telefona i tableta. ARM s druge strane jednostavno prodaje licencu svakom ko želi napraviti procesor. Tako da proizvođač može, nakon kupovine licence, da napravi mali procesor sa malom potrošnjom koji će zadovoljiti specifične zahtjeve mobilnog tržišta.

Obzirom da je Windows fokusiran na x86 kompatibilnost nema velike šanse na mobilnom tržištu, ako ne napravi operativni sistem koji će podržati ARM procesore. Prvi korak na tom putu je Windows Phone 7, gdje Microsoft proizvodi potpuno novi OS i raskida sa prvim OS (Windows Mobile) za smartphone do tada veoma uspješnim.

Sa druge strane Microsoftova podrška ARM procesorima daće i ARM-u mogućnost da uđe na tržište gdje tradicionalno, više decenija, dominira Intel, što opet na duži rok može biti i prekid monopola koji Intel ima i ulazak drugih igrača na tržište. Vjerujem da su ovo dobre vijesti za nas korisnike.

Za sada mi još ne znamo da li su u Microsoftu odlučili da novi OS razviju kao nadogradnju Windows 7 ili da ga grade iz početka, kao što ne znamo da li će se prvo pojaviti ARM verzija kako neki najavljuju – za tablete, a kasnije i x86 varijanta ili će se pojaviti u isto vrijeme. Ono što znamo iz dosadašnjih predstavljanja da je interfejs sličan WP7 i zasnovan na “pločicama”. Takođe hardware na kome radi Windows 7 biće sasvim dovoljan i za novi OS. Ako sada kupite računar nećete to morati ponovo učiniti kada se pojavi Windows 8. Ono što smo takođe mogli ovih dana da čitamo je i da DELL najavljuje Windows 8 tablet za početak 2012. godine. Naravno ovo ne mora biti vrijeme kada će se zaista Windows 8 i pojaviti, već smo navikli na odlaganja. Ostaje nam da sačekamo i vidimo, u svakom slučaju biće uzbudljivo, a vjerujem da će profitirati korisnici, kao i uvijek do sada.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Jedan pogled na Windows 8

  1. Povratni ping: Šta sve znamo o Windows 8 do sada | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s