Napravi svog idiota

TeleprompterRiječ je naravno o tzv. teleprompteru, uređaju koji koriste TV voditelji da bi bili što sugestivniji svojoj publici. Naravno neće ovdje biti riječi o hardware-skom uređaju gdje se tekst sa monitora preko ogledala nakačenog na kameru reflektuje do voditelja. Ovdje ću pokušati da objasnim kako napraviti teleprompter ili kako ga još zovu “idiota”uz pomoć PowerPointa 2010, kroz šest laganih koraka. Siguran sam da će vam poslužiti jednako dobro kao i pravi kod snimanja vidio isječaka.

Korak 1: Kreirajte novu prezentaciju u PowerPointu i setujte layout na Blank. Kliknite na Design tab i izaberite Background style Crno.

tppp1

Korak 2: Kreirajte Text box cijelom širinom slajda. Kopirajte tekst koji trebate da čitate unutar Text box-a i promjenite font i veličinu prema sopstvenim potrebama. Ja sam upotrebio Calibri – 48.

tppp2

Korak 3: Sada dolazi onaj interesantniji dio. Prebacite se na Animations Tab i dok je text box selektovan dodajte Line animation koji ćete naći pod motion path. Otiđite na  Effect Options  i setujte UP kao smjer animacije.

tppp3

Korak 4: Otvorite Animations pane i napravite dvostruki klik na Textbox da otvorite Effect options dijalog. Setujte Smooth Start i Smooth End  na 0 sekundi.

tppp4

Korak5: Na Timing tabu setujte trajanje animacije na recimo 50 sekundi. Ovdje zavisno od dužine teksta napravite eksperiment koliko sekundi treba da bi lagano skrolovalo, a vi mogli da čitate.

tppp5

Korak6: Smanjite zoom na recimo 10% tako da vidite cijelu animaciju zajedno sa slajdom. Pomjerite crvenu animacijsku strjelicu iznad slajda, kao na slici.

tppp6

Ostaje vam još jedino da  izaberete na Timing tabu pred Start iz padajućeg menija: With Previous i kliknuvši na F5 startujete prezentaciju i pročitate tekst pred kamerom koju postavite neposredno uz monitor. Naravno, ništa vas ne sprečava da ukoliko teksta ima više napravite nekoliko slajdova i iskoristite bežićnog miša za prebacivanje stranica.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet, Tips & Tricks i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s