Microsoft Safety Scanner

safety-firstNedavno je Microsoft izdao bezbjedonosni skener (Microsoft Safety Scanner) koji će vam poslužiti da ispitate bilo koji računar i utvrdite da li je zaražen virusom ili nekim malverom. Riječ je o portabl aplikaciji, idealnoj za vaš flash driver, koja ne treba da se instalira na računar koji provjeravate. Cilj programa je da počisti eventualni postojeći nered na nekom računaru, a ne zaštita za njega u realnom vremenu. Obzirom da se virusi pojavljuju velikom brzinom, a sam program je portabl i nema ugrađeno ažuriranje, da bi sigurnost bila veća, njegov vijek trajanja je 10 dana. Dakle, ukoliko želite da ga ponovno koristite moraćete ga ponovo i downloadovati. Sve je dakle učinjeno da program uvijek bude ažuriran, a vi sigurni. Idealna alatka za sve IT koordinatore po školama i na samo za njih, za sve one kojima donose računare na popravku ili traže pomoć.

Prva stvar koju treba da uradite je da na Safety Scanner download stranici preuzmete ovaj software. Fajl koji preuzmete je .exe fajl spreman da ga prebacite na flash drive i spremni ste za provjeru.

Nakon startovanja na sumnjivom računaru izaberite vrstu skeniranja koju želite:

ss1

Kao što vidite možete izabrati brzo skeniranje (Quick scan) ili kompletno skeniranje (Full scan). Ukoliko znate da je neki konkretni folder ili faj zaražen možete i izabrati ga. U najvećem broju slučajeva Quick scan će dati rezultate, ali je uvijek sigurnije koristiti Full scan. Kada ste izabrali način skeniranja kliknite na Next i ono počinje:

ss2

Ukoliko imate sreće ugledaćete poruku poput ove:

ss3

Ukoliko niste vidjećete nešto poput ove slike:

ss4

Čekirajte pronađeno i očistite sistem.

Kako, kao što sam i rekao, Scanner može da se koristi deset dana, najbolje je preuzeti ga kada vam zatreba. Jednostavno stavite ovu stranicu kao bookmark na svom IE i preuzmite ga po potrebi. Ne zaboravite, ovo nije zamjena za antivirus program, nego sredstvo za brzu provjeru i liječenje. Poput medicine uvijek je bolja prevencija. Ukoliko vam je potreban antivirus, takođe besplatan i iz Microsofta, potražite ga ovdje, ili pročitajte šta sam o tome pisao na ovom blogu.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Microsoft Safety Scanner

  1. Povratni ping: Microsoft Safety Scanner | Ranko Raičević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s