MultiPoint Server 2011

MPS11

Vjerujem da je trenutno Windows Multipoint Server jedan od najzanimljivijih “malih” proizvoda u Microsoftu. Riječ je o inovativnom rješenju izgrađenom na Windows Serveru čiji je zadatak da smanji složenost tehnologije i omogući kačenje na jedan računar više monitora, tastatura i miševa. Korisnici nemaju osjećaj da rade na samo jednom računaru, jer svako nezavisno koristi resurse. Idealna solucija za zemlje poput naše gdje je glad za tehnologijom velika, a novca uvijek nedostaje. Zato je vjerovatno ovo rješenje izuzetno za škole, biblioteke i slične institucije.

Tačno godinu nakon izlaska prve verzije ovog software-a, danas je najavljeno da je Windows Multipoin Server 2011 ušao u tzv. RTM (released to manufacturing) fazu. Novo izdanje dodaje i niz novih načina upravljanja i saradnje, podršku za LAN povezivanje, ali i mogućnost djeljanja ekrana. Znači, korisnk sa svojom tastaturom i mišem kontroliše pola ekrana, drugi korisnik drugu polovinu, kao u igricama. Nije idealan način korišćenja PC, ali je mogućnost da izvučete maksimum iz okruženja, kad budžet nije dovoljan.

Prednost ovog rješenje je i to da IT sada brine o jednom računaru, na jednom mjestu se vrši update, na jednom mjestu i jednom se vrši instalacija softvera, moguće je i daljinsko održavanje itd. itd… Profesor lakše kontroliše i nadgleda šta učenik radi na računaru uz pomoć “thumbnail views” u MultiPoint Manager gdje odmah može da vidi svaki učenički desktop. Profesor može i preuzeti učeničke desktope i na njih poslati ono što on trenutno radi, tako da svi vide, kao i blokirati sve aktivnosti na učeničkim monitorima, kako bi  skrenuo pažnju na ono što priča. Prefesor takođe može blokirati pristup određenim web sajtovima, kao i startovati ili zatvoriti određenu aplikaciju na učeničkim “računarima”. Mogućnosti su ogromne.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje, Računari i Internet i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na MultiPoint Server 2011

  1. Povratni ping: Top 10 | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s