KODU ili Kako i djeca mogu napraviti kompjutersku igru

Ovih dana Microsoft je lansirao Kodu za PC, novi vizuelni programski jezik koji pomaže mladima od devet godina pa na više da nauče programiranje, tako da mogu kreirati svoju sopstvenu igru, da je igraju i dijele sa drugima.

Razvijen u Microsoft Research odjeljenju, Kodu je lansiran prošlog proljeća za Xbox 360 kao alat za učenje, koji djecu uči osnove razvoja igre. Sada je pokrenuta PC verzija i ona je besplatna i u beta fazi. U Microsoftu su optimisti da će škole biti u stanju usvojiti PC verziju na široj osnovi, obzirom da ne treba Xbox 360. Za razliku od Xboxa korisnici sada mogu izvoziti svoje podatke, odnosno igre i dijeliti ih sa drugima. PC verzija se koristiti s mišem i tastaturom, dok je izvorna verzija za Xbox360 radila samo sa kontrolerom za igranje.
MacLaurin kreator KODU-a i direktor FUSE (Future Social Experiences) laba kaže: “da je cilj alata uvesti djecu u programiranje, dizajn, matematiku i vještinu rješavanja problema. To čini na način koji ne dozvoljava djeci “spavanje”, nego akciju. Svako sada može stvarati igru u roku od nekoliko minuta”.
Kodu korisnici su u mogućnosti da podijele svoje kreacije na Xbox Live Games kanalu. Gotovo godinu dana nakon premijere, već 60 obrazovnih institucija, širom svijeta, kroz ovaj alat uvodi djecu u programiranje.
U državi Victoria, u Australiji, Kodu je uveden u pilot-program u 26 škola. MacLaurin procjenjuje da su djeca već stvorila stotine hiljada igara sa Koduom. Forum Kodu-a je Kodux.com i na njemu možete dijeli informacije sa ostalim korisnicima. Za download potrebno je imati Live nalog, a možete to učiniti ovdje

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s