Projekt TUVA

Bill Gates je svojevremeno privatno otkupio pravo za sedam lekcija koje je poznati fizičar Richard Feynman održao na Cornell univerzitetu 1964 godine, po nazivom “The Character of Physical Law”. Fasciniran predavanjima Bil odlučuje da ih napravi besplatno dostupnim širokoj publici preko interneta. Richard Feynman je dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1965. Učestvovao je u projektu Menhattan (stvaranje atomske bombe) a poznat je po svom smislu za humor i ekcentričnosti.

Da bi ova predavanja, bila što bolje prikazana, podržana i osavremenjena, Microsoft research ekipa je napravila interaktivnu video aplikaciju. Ono što čini posebnim iskustvom ova predavanja je i omogućena pretraga, uz brojne kontekstne informacije, vremenski sinhronizovane sa samim predavanjem. Omogućeno je i veoma lako pravljenje zabilješki tokom gledanja, a tu su i komentari eksperata iz oblasti. Tako je nastao Projekt Tuva koji možete vidjeti na adresi: http://research.microsoft.com/tuva .  Zašto ovo ime? Ime je uzeto zbog toga što je Richard Feynman bio cijelog života fasciniran malom ruskom republikom Tuva u srcu Azije.

Iako se ne mogu požaliti na mog srednjoškolskog profesora fizike, naprotiv, bojim se, da sam imao ovakva predavanja u “moje vrijeme” da bi vjerovatno studirao fiziku.

Usput na današnji dan je rođen Isak Njutn, što je i povod da pišem o ovim predavanjima (između ostalog i Njutnovim zakonima) Richard Feynmana

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Projekt TUVA

  1. Tijana kaže:

    Hvala Ranko, ovo je stvarno fenomenalno!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s