Konkurs KREATIVNA NASTAVA

U utorak 29. decembra u velikoj sali Zavoda za školstvo “tačno u podne” predstavićemo Nagradni konkurs “Kreativna nastava”. Microsoft Montenegro i Zavod za školstvo u cilju promovisanja savremenih nastavnih sredstava (informatičke tehnologije) pripremio je ovaj konkurs sa vrijednim nagradama za pobjednike. Prava nagrada je laptop, druga video kamera i treća fotoaparat. Na konkurs se mogu prijaviti nastavnici i stručni saradnici u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori, koji u svojim obrazovnim aktivnostima primjenjuju računare.

Na konkurs se prijavljuje tako što se pošalju nastavni materijali koji mogu biti dobro dokumentovane pripreme za čas u formi multimedijalne prezentacije sa ilustracijama, fotografijama, video isječcima… Materijal treba da sadrži i detaljno uputstvo o primjeni na času (časovima), tako da i drugi nastavnici mogu, nakon preuzimanja sa Interneta, da održe takve časove. Važno je da rad sadrži novinu u procesu nastave i učenja, da bude primjenjiv u pedagoškoj praksi i da omogućava aktivno učešće učenika u procesu nastave i učenja.
Predloženi primjeri treba da proizilaze iz obrazovnih programa za osnovne ili srednje škole, bez obzira za koji predmet ili  oblast su rađeni i da su barem jednom izvedeni ili korišćeni u nastavi ili drugim oblicima obrazovnih aktivnosti.

Autori najboljeg rada će, kao predstavnici Crne Gore, učestvovati u radu Foruma inovativnih nastavnika (Innovative Teachers Forum) koji se održava u Berlinu od 23. do 25. marta 2010. godine. Forum inovativnih nastavnika je međunarodno okupljanje nastavnika koji se ističu inovativnim primjerima upotrebe informacionih i komunikacionih
tehnologija u nastavi. Forumi inovativnih nastavnika održavaju se od 2004. godine u okviru globalnog Microsoft-ovog programa Partneri u učenju, odnosno Partners in Learning, na nivou pojedinih kontinenata, geografskih regiona, zemalja, kao i na globalnom nivou.
Proglašenje nagrađenih radova biće održano sredinom marta 2010. godine, a dodjela nagrada i priznanja do kraja nastavne godine.

Na kraju konkursa, biće na internetu dostupna baza nastavničkih radova.

Ako ste učitelj, nastavnik (razredne ili predmetne nastave), profesor ili stručni saradnik, a zaposleni ste u osnovnim ili srednjim školama Crne Gore, ako primjenjujete novine u nastavi korišćenjem savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija i želite da ih podijelite sa kolegama, pozivamo Vas da nam se pridružite u utorak 29. 12. (12:00 sati) u velikoj sali Zavoda za školstvo, a naravno i da učestvujete na Konkursu.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje. Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Konkurs KREATIVNA NASTAVA

  1. Dragutin kaže:

    Ovo će biti zanimljivo :)Na žalost, ne mogu prisustvovati prezentaciji konkursa, ali me raduje ovakva inicijativa i akcija, ali moja škola se sprema da doprinese uspjehu projekta.Imao sam iskustva sa nastavnicima (srednjih škola) koje smo obučavali da primjene tehnike učenja usmjerenog na učenika u nastavi, i najveći problem koji smo predvidjeli, ispostavilo sa sa pravom, je bilo to što fialni produkt njihove obuke – pripreme za nastavu, moraju biti potpuno razumljive drugim nastavnicima da bi bile pravilno primjenjene. Mi smo to riješili osmišljavanjem prilično strogog obrasca kojim se u visokom stepenu anulira nedorečenost i zbunjivanje drugih nastavnika, i relativno smo zadovoljni rezultatima. Nadam se da ćete priikom predstavljanja konkursa naglasiti važnost dobrog dokumentovanja nastavnog materijala, da bi bio razumljiv i upotrebljiv svim zainteresovanim nastavnicima koji ga u budućnosti budu koristili.Takodje je veoma važno da svim učesnicima budu potpuno jasni kriterijumi na osnovu kojih će se vršiti izbor, da bi se izbjegla situacija koja se desila sa projektom http://www.mojaskola.me, gdje nije bilo potpuno jasno na osnovu čega će biti procijenjena uspješnost prezentacije.Unaprijed se radujem rezultatima i nadam se velikom odzivu nastavnika.

  2. Prozor kaže:

    Hvala puno za komentar. Da bi izbjegli zamke o kojima pričaš pripremili smo brošuru, čija se naslovna strana nalazi na blogu. U njoj pokušavamo da objasnimo sve što nam se čini važnim da bi konkurs uspio. Uspio je u 89 zemalja u svijetu, pa se nadam da će i kod nas. Brošure ćemo distribuirati školama, a i posebno obići jedan broj škola da neposredno odgovorimo na sve nejasnoće.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s