Posmatranje svemira

Teleskop Hubble lansiran je 1990. godine, a do sada je poslao ogroman broj fotografija iz svemira. Ovdje možete pogledati NASA-in izbor od 100 prelijepih.  Kako izgleda Hubble space teleskop možete vidjeti na ovom PhotoSynth-u:

Ukoliko vam se dopadaju ove slike i željeli bi ste da sami istražujete svemir, a nemate još dobar teleskop, predlažem Vam da krenete sa Microsoft WorldWide Telescope-om. Riječ je o besplatnom programu uz čiju pomoć možete svoj kompjuter pretvoriti u virtualni teleskop. Najbolje fotografije sa Hubble-a, ali i sa mnogih zemaljskih teleskopa iskorišćene su za ovaj program. Njime možete sami pregledati Svemir i dijelove galaksije, ali i koristiti ture koje nudi sam program, a koje su dizajnirali astronomi i svemirski stručnjaci. Ture su zaista zanimljive iz uz muziku i snimljeni govor šetate od jednog svemirskog objekta do drugog, možete je zaustaviti u bilo kom trenutku, da bi eventualno proučili ono što vas dodatno interesuje, pa nastavili dalje sa mjesta na kome ste stali.

Također, WorldWide Telescope korisnicima nudi da sami izaberu koji će od ponuđenih teleskopa koristiti za pregledanje Svemira i ne samo to, moguće je izabrati i u kom spektru želite da posmatrate svemir. Da bi koristili WWT imate dvije mogućnosti, da ga instalirate kao program ili da koristite web klijent.
Više detalja i download programa na: http://www.worldwidetelescope.org/Home.aspx

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Posmatranje svemira

  1. Povratni ping: World Wide Telescope & Kinect | Ranko Raičević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s