Aktivnost mozga

  Aktivnost mozga tokom čitanja knjige        Aktivnost mozga tokom surfovanja

Different kinds of experiences lead to different brain structures.
-Dr Bruce D. Perry, Baylor College of Medicine

Pojavom ICT tehnologije, naučnici počinju procjenjivati uticaj računara na ljude – uključujući i internet. Napravljeno je puno istraživanja, a ja ću danas reći ponešto o jednom koje mi se čini jako zanimljivim.

Koliko je više angažovan mozak tokom “surfovanja” internetom, nego tokom čitanja knjige, pokazuje slika. Istraživanje su napravili naučnici sa američkog univerziteta UCLA. Objavio je ScienceDaily. Pokušajmo ovo da razumijemo. U poređenju s “jednostavnim” čitanjem, internet bogatstvo izbora zahtijeva da ljudi donose odluke o tome šta kliknuti, da bi slijedili više informacija. Ovo je djelatnost koja angažuje važne kognitivne spojeve u mozgu.

U stvari, ono što je još zanimljivije, u istom istraživanju tvrde da su pronašli da je tokom web pretraživanja, kod volontera koji su imali prethodno iskustvo većeg korišćenja interneta, registrovano dvostruko povećanje aktivnosti mozga, u poređenju sa onima s malo internet iskustva. Ovaj zaključak mi se čini veoma interesantnim. Ako pogledamo današnje generacije koje puno vremena koriste internet onda možemo izvesti i dalje zaključke, koliko su u prednosti u odnosu na starije generacije, koje bježe od interneta. Za generacije kojima je osnovno oruđe miš, tastatura, daljinski, mobilni telefon i računar, neminovno je prilagoditi i obrazovni sistem. Definitivno, obrazovni sistem koji je u osnovi pravljen u doba industrijske epohe ne može adekvatno odgovoriti generacijama koje žive u blagodetima informacionog društva. Njihovi zahtjevi su u svakom slučaju drugačiji.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s