Jeffrey Bezos

Radeći kao kompjuterski stručnjak na Wall Street-u, Džef Bezos (Jeffrey Preston Bezos), početkom 1994. godine pročitao je u novinama da će biznis preko Interneta rasti stopom od preko 2000% godišnje. Imao je dobro plaćen posao, ali i viziju. Iako u to vrijeme gotovo niko nije znao ni šta je Internet on je odlučio da napusti posao da bi godinu dana kasnije otvorio Internet biznis. Ništa nije znao o trgovini, ali je osjećao da treba da se bavi njom na novom mediju. Napravio je analizu i nakon svođenja na oko dvadesetak proizvoda, odlučio je da prodaje knjige, jer je njihova ponuda na Interentu bila mala. Izabrao je da sjedište firme bude Seattle, pa se tamo i preselio. Bio je to grad sa puno mladih ljudi koji su se razumjeli u novu tehnologiju. Trebalo je unijeti u bazu koju će ponuditi kupcima što više knjiga, što je priličan fizički posao, ali se ispostavilo i tehnološki izazov, jer se za unošenje podataka koristilo puno različitih izvora, sa ponekad i suprotnim podacima. Napravljen je program koji poredi izvore i bira najbolji. Inženjeri su dodali mogućnost da sami kupci iznose svoja iskustva i ocjenjuju knjige, ali i da sam program nudi slične knjige koje su kupili drugi. Među prvima angažovao je beta testere. Naravno, na samom početku nije imao reprezentativne kancelarije jer su bile skupe, za knjige je bilo svejedno, uzet je najjeftiniji magacinski prostor na periferiji, pa je sve poslovne sastanke obavljao u kafeu najvećeg konkurenta – knjižare Barnes and Noble. Njihova skupa prodavnica sa kafeom bila je naravno u centru grada. Stvoren je tako Amazon.com najveća on-line trgovina danas.

Džef Bezos rođen je 12. januara 1964. godine, Diplomirao je na Princeton-u kompjuterske nauke.

U 2004. godini on je osnovao Blue Origin kompaniju za kosmičke letove. Sa svojom letilicom New Shepard koju testiraju planira sub orbitalne letove u turističke svrhe u 2010. godini. Danas se procjenjuje njegovo bogatstvo na 8,8 milijardi dolara. 

——————-
Priča je djelimično preuzeta iz mog teksta “Odlučivanje i sprovođenje odluka” rada u zborniku “Naša škola”, Zavod za školstvo, 2007.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Ličnosti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s