Kako početi učiti programiranje

Ukoliko ste profesor informatike i imate sekciju programera ili ako razmišljate da je osnujete, evo jedne interesantne ideje. Ukoliko ste nastavnik ili čak učitelj ovo može biti interesantna ideja za vas ili vaše učenike. Ukoliko ste učenik, a intesujete se za programiranje evo odakle je najbolje početi. Ukoliko ste roditelj, a željeli bi vašem klincu ili klincezi omogućiti da nešto nauči, logički razmišlja i rješava probleme, možda je ovo pravi način. 

Prije nešto više od godinu dana Microsoft je započeo jedan projekat pod nazivom Small Basic, koji je trenutno na verziji 0.7. Projekat je zamišljen da omogući i onim najmlađim da se uključe u svijet programiranja na lak i jednostavan način. Inače je BASIC (skraćenica od Beginner’s All Purpose Symbolic Instruction Code) programski jezik razvijen na Dartmut koledžu 1963. godine pod rukovodstvom Džona Džordža Kemenja i Tomasa Judžina Kerca. Programski jezik Small Basic ide korak dalje, on je fokusiran na programiranje koje je pristupačno i lako za početnike, odnosno najmlađe. Sastoji se od tri cjeline: Jezika, programskog okruženja i biblioteka. Inspiracija za jezik je rana varijanta BASIC-a u ovom slučaju bazirana na modernoj .NET platformi. Programsko okruženje, kao što možete vidjeti i na slici je bogato pojedinim mogućnostima koje su karakteristične i za profesionalna okruženja. Bogate biblioteke su tu da pomognu početnicima da pišu i kompajliraju zaista interesantne programe. Pisci programa tvrde da su u svojim istraživanjima ustanovili da je najpovoljnija uzrast za učenje ovog programa ona od 10 do 16 godina, ali isto tako da je odličan i za odrasle kao prvi korak u osvajanju programiranja. Čuveni prvi program “Hello World” imate na slici.

Wikipedija tvrdi da u svijetu postoji preko 230 različitih BASIC varijanti, ova varijanta ima 14 ključnih riječi, ali to naravno ne znači da nije moćna. Autori tvrde da postoji i kompajler koji je napisan u Small Basic-u. Naravno ovo mu nije zamišljena uloga.

Kakva je razlika Small Basic-a u odnosu na QBASIC sa kojim su mnogi familijarni? Za razliku od QBASIC-a Small Basic je zasnovan na .Net tehnologiji i može raditi sa (ali ne i praviti ih) objektima. Ne podržava GOSUB 🙂

Dakle, riječ je o još jednoj varijanti, ovog internacionalno popularnog jezika, koja je prilagođena početnicima i ima jednu značajnu prednost u odnosu na ostale slične. Autori su razmišljali i šta dalje kad se savlada Small Basic, pa su ponudili i veoma bitan “prelazni” put. Ukoliko ste započeli neki interesantan projekat i želite da ga dalje razvijate, jer je postao daleko ozbiljniji, Small Basic će vam omogućiti da ga prebacite u Visual Basic. Interesantno je (a to vidite i na slici lijevo) da je dugme kojim pozivate ovu mogućnost imenovano sa “Graduate” (Diplomirati). Obzirom da postoji i potpuno besplatna verzija Visual Basic-a, svi putevi za dalje su vam otvoreni. 

Za kraj ovog teksta, uz tople preporuke, da kažem i da je Small Basic potpuno besplatan i može se skinuti ovdje, ukoliko bude postojala zainteresovanost naše prosvjetne populacije pokušaćemo u narednim brojevima Pil on-line časopisa Prozor da u nastavcima napravimo malu školu programiranja u ovom jeziku.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje. Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Kako početi učiti programiranje

  1. Aldin kaže:

    Pozz. I mene zanima programiranje ali zaista nemam ideju odakle da krenem. Znam da je komplikovano i nije jednostavno, ali u osnovnoj skoli sam volio informatiku, isto tako i u srednjoj. Sa matematikom i nisam imao nekih problema , uglavnom sam bio na takmicenjima od opstinskih do kantonalnih.Sto se tice progrramskih jezika ne znam koji je najbitniji za uciti. Neki govore kreni sa pascalom a ne sa c++ (kao ne mozes voziti formulu prije nego naucis voziti ficu itd..) sada se basic spominje. Ako neko moze pomoci u vezi prvih koraka , literature, web sajtova unaprijed hvala.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s