Windows SteadyState ili kako održavati računare u školi

Prije par dana službeno sam bio u Nikšiću i razgovarao sa ICT koordinatorima u srednjim školama. Obećao sam da ću im ponuditi rješenje za svakodnevno održavanje računara u školi. Rješenje je besplatan Microsoftov program i zove se:

Ukratko o čemu se radi? Riječ je o programu koji se instalira na računar koji omogućuje da učenik radi sve ono što mu treba, a da nakon restarta program sve vrati na prvobitno stanje. Tako svaki učenik ima “čist” i ispravan računar. Program je moguće setovati tako da se i pored svega vrše apdejti Windows’-a, Office-a ili antivirusa. Moguće je podesiti da ukoliko je potrebno učenik na nezaštićenoj particiji može i sačuvati fajlove. Program radi i u domenu i peer to peer mrežama.

Na samom početku treba instalirati nanovo na jedan računar operativni sistem, Office i sve potrebne programe, zatim podesiti sve kako treba i napraviti Norton Ghostom ili nekim sličnim programom imidž diska. Obzirom da su većina ili gotovo svi računari isti, imidž treba prenijeti na ostale računare. Ovo se može uraditi za kratko vrijeme. Naravno koordinator uvijek može svojim administratorskim nalogom ući i ukoliko je potrebno nešto intervenisati i sačuvati. Program se može skinuti ovdje, a evo i kratkog pregleda mogućnosti:

Ukoliko imate bilo kakvih problema kod instalacije slobodno pišite, a potrudićemo se da u prvom broju on-line časopisa za nastavnike damo jedan opširniji prikaz i step by step u slikama instalacije i podešavanja.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Computers and Internet. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Windows SteadyState ili kako održavati računare u školi

  1. Povratni ping: Kako odrzavati skolske racunare? | Filipov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s