Microsoft Security Essentials – besplatan antivirus

Ukoliko ste dosada brinuli koji antivirus da instalirate, koliko košta licenca i gdje je nabaviti (a vjerujem da je tako) ne morate više da tražite. Microsoft je 29. septembra izdao antivirus program kome je teško odljeti, besplatan je. U prvih nedjelju dana “daunlodovan” je više od milion i po puta, iako je dostupan korisnicima u samo 19 zemalja (naš region nije još uključen). Dugo Microsoft nije ulazio u posao sa antivirusima, istina postoji Windows Defender od 2005. a sastavni dio je Viste i Windows 7, dok se za XP (Service Pack 2 i kasniji) i Windows Server 2003 (Service Pack 1 i kasniji) može naknadno skinuti i instalirati. Međutim Defender štiti računar od špijunskih (spyware) i uopšteno štetnih programa (adware), a ne protiv virusa. Sredinom novembra 2008. Microsoft je najavio projekt Morro iz koga je sada proizašao Microsoft Security Essentials.

 
                 Glavni prozor

Pronađen virus   

Mali instalacioni program oko 7MB zavisno od verzije, na hard disku zauzima oko 110 MB, inicijalni update traje od 5 do 15 minuta. Iako naš region nije podržan ipak možete skinuti ovaj antivirus ovdje i isprobati ga, jedini uslov je da imate originalan operativni sistem što instalacioni program provjerava na početku instalacije. Prednost mu je osim što je besplatan što opterećuje računar veoma malo, jednostavan je za upotrebu sa preglednim ekranom i nije dosadan sa lažnim uzbunama.

Nakon instalacije Microsoft Security Essentials biće deinstaliran Windows Defender jer nije više potreban, njegova funkcija je preuzeta. Na kućnom računaru koristim ovaj antivirus na Visti više od nedjelju dana i do sada nisam primjetio nikakve probleme, tako da će, izgleda, ovo od sada biti moj izbor antivirusa za kućnu upotrebu. Na službenom računaru koristim Microsoft Forefront, a o njemu nekog drugog puta.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Microsoft Security Essentials – besplatan antivirus

  1. Povratni ping: Microsoft Safety Scanner | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s