WIN7 – Tople preporuke

Obzirom na posao koji radim ovaj tekst pišem na Windowsu 7. Red je, obzirom da će „obični smrtnici“ tek 22. oktobra biti u prilici da dođu do njega i da ga kupe, da iznesem moje utiske zasnovane na nekoliko mjeseci rada na njemu i toplo vam ga preporučim.

Task bar

Sigurno je da ćete prvo primjetiti (i oduševiti se) taskbarom koji je sada mnogo intuitivniji, ljepši i sa mnogo više mogućnosti koje pruža. Ukoliko otvorite recimo nekoliko web stranica u IE dovođenjem miša na ikonicu IE u taskbaru dobićete realni izgled stranica u malim prozorima na dnu ekrana. Kretanjem miša po tim malim prozorima napravićete privremeni restore prozora na kome se nalazite, a svi ostali će biti minimizovani da vam ne smetaju pa možete vidjeti što želite.

 Ukoliko maknete miša prozor će se minimizovati, a ako kliknete bilo gdje na otvoreni prozor napravićete pravi restore. Ovo je prava blagodet za one poput mene koji vole otvarati mnogo prozora. Kad smo već kod prozora evo i nekoliko novih prečica za manipulaciju sa njima:
Klik srednjim dugmetom (ili Shift+Klik) –  Otvara novu instancu aplikacije.
Desnik klik će vam ponuditi da radite sa najčešće otvaranim dokumentima, zatvorite grupu i sl.
Ctrl + Shift + klik – Otvara aplikaciju pod administratorskim pravima
Shift + Desni klik – Daje vam mogućnost da manipulišete prozorima grupe
Win + Home
– Minimizuje sve prozore osim onoga u kome radite
Win + kursor gore – Maksimizuje aktivni prozor
Win + kursor dole – Minimizuje aktivni prozor
Win + kursor lijevo ili desno – Postavi aktivni prozor na lijevu ili desnu stranu monitora
Win + space – Napravi sve prozore providnim (prikaže desktop)
Win + Shift + kursor lijevo  ili  desno  – Prebaci prozor na lijevi ili desni monitor
Nema više “prave ikone” Show desktop ona je sada mali pravugaonik u desnom donjem uglu ekrana odmah pored sata i datuma. Dovođenjem miša na ovaj pravougaonik svi prozori se minimizuju i vi vidite desktop.  Novina u taskbaru je i Action Centre koji vas upozorava na probleme koje imate  i nudi vam rješenja. 
Aplikaciju možete postaviti na Taskbar desnim klikom na ikonu i izborom “Pin to Taskbar” ili prostim prevlačenjem ikone na Taskbar.

Gadžeti

Nema više Vindows Vista Sidebara, gadžete možete postaviti bilo gdje na dektop.

Libraries

Microsoft uvodi u novi operativni sistem pojam biblioteke. O čemu se radi? Riječ je u stvari o virtuelnim folderima jer iza svake od ikona (Documents, Music, Pictures, Video) nalaze se vaši fajlovi i folderi, koji ne moraju biti samo na vašem računaru, mogu biti i negdje drugo, recimo na mreži. Naravno biblioteke možete i sami dodavati, pa tako veoma lako organizujete i pristupate svojim fajlovima.

Kalkulator

On je znatno unaprijeđen, zato ga i pominjem, osim onog osnovnog za četiri računske operacije sada su tu i naučni, programerski, statistički.

Osim toga to je siguran konverter mjera, možete da računate razne podatke vezane za vrijeme, za kredite i otplate ili recimo potrošnju goriva vašeg ljubimca. Vrlo upotrebljivo.

Ribon

WordPad i Paint dobili su ribon pa su po tom slični wordu 2007. Da li je to napredak zavisi od vas samih.

Media player

Ovaj popularni program je značajno unaprijeđen, a postao je jednostavniji. Iako nisam neki veliki korisnik različitih audio i video formata, ranije mi se događalo da moram tražiti razne kodeke da bi mogao da upotrebim MediaPlayer. Sada za ovih nekoliko mjeseci još nisam naišao ni na jednu vrstu datoteke, a da je nisam mogao vidjeti  ili čuti. Probao sam i DiVX i Xvid i mnoge druge.

XP mode

Za sve one koji koriste neke stare programe koji ne mogu da rade u WIN7 predviđen je XP mode. Riječ je o virtuelnoj mašini XP na domaćinu WIN7. XP i Win7 dijele Clipboard, periferiju… interesantno je da možete iz XP moda štampati na štampač definisan u Win7. XP mode ne dobijate prilikom instalacije, potrebno je preuzeti  Windows Virtual PC RC i Windows XP Mode RC sa Microsoft-ovog sajta.

Ima još dosta novosti koje prevazilaze prostor predviđen za jedan blog. Recimo multitouch za touch screen ekrane. HomeGroup – umrežavanje u kući više WIN7 računara je sada trivijalno uz mogućnost  međusobnog dijeljenja multimedijalnih fajlova, štampača i mrežnih diskova.  Bolje je i upravljanje sa više monitora…

Za ovih nekoliko mjeseci ni jednom mi se računar nije zaledio, restartovao bez moje želje, nije mi se pojavio ni jednom BSOD.  Ukoliko prelazite sa XP vjerujem da ćete biti više nego oduševljeni. Vjerujem da će se i korisnicima Viste sigurno dopasti veća sigurnost, praktičnost i jednostavnost.

Moje tople preporuke.

PS: Za sami kraj i nekoliko trikova, za one koji su izdržali sa čitanjem do kraja.  Ukoliko mišem povučete prozor do krajnje desne ili lijeve ivice ekrana ekran će se postaviti na lijevoj ili desnoj polovini ekrana. Ako prozor mišem prodrmate lijevo desno svi otvoreni prozori će se minimizovati, sem prozora koji ste protresli. Ako prozor ponovo protresete minimizovani prozori će se vratiti na desktop.

 

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Računari i Internet. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na WIN7 – Tople preporuke

  1. Povratni ping: Pet godina bloga | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s