Excel

„Ko zna taj radi, ko ne zna taj predaje, a ko ne zna ni to, radi u Excelu“.  Ovo sam davno negdje čuo ne sjećam se više ni gdje, ali moram priznati da sam ovu „sentencu“ dugo pominjao.  Podsjetio sam se na nju čitajući jedan članak na Interetu (iz hrvatskog Jutarnjeg lista) pod nazivom Norme nastavnika moraju se povećati jer su najniže u Europi i komentare nastavnika koji su uslijedili. Zanimljiva rasprava, za koju sam siguran da bi gotovo identična bila i kod nas. Neću naravno ulaziti u raspravu ko je u pravu, jer obje strane su donekle u pravu. Ono što ja mislim je da nam se, po mom iskustvu, dogodila negativna selekcija u prosvjeti. Kao neko ko je bio u prilici da zapošljava ljude da rade kao profesori, ne jednom sam bio u prilici da biram između dva loša kandidata. Kao što sam bio i u prilici da ne mogu da zaposlim odličnog profesora, jer u kolektivu imam stalno zaposlenog na tom mjestu koji svoj posao otaljava, ili još gore, ne mogu naći nikakvog profesora. Osnovni problem je po meni nedovoljno ulaganje u prosvjetu. Kad to kažem, mislim i na plate. Plata u svakom slučaju ne može biti motiv odličnom učeniku da izabere nastavnički fakultet. Da li mu motiv može biti status koji će imati kao profesor? Šta mu je motiv da se odluči? Obzirom da nema motiv, bira neko drugo zanimanje. Ko bira onda nastavnički poziv? Bojim se u najvećem broju slučajeva (čast izuzecima) da je motiv nemogućnost da se upiše nešto atraktivnije. U periodu koji slijedi moje kolege će biti stalno u situaciji „biranja manje lošeg“.  

Zanemarimo za momenat plate. Kolika su ulaganja u škole? Kakvi su uslovi u kojim profesor radi? Često rade u dvije smjene, skučen prostor ne dozvoljava im da imaju „svoju“ učionicu/kabinet u kome rade, već moraju da se seljakaju, jer rasporedom nije moguće dugačije napraviti. O kutku u školi u kome mogu raditi kada imaju pauzu, gdje mogu pripremati čas, gdje mogu imati svoj računar, mogu samo sanjati. Nije tako rijetko u našim školama da zbog loših prozora u učionicama bude nesnosno hladno ili prevruće. Često moraju da bi ostvarili normu raditi u dvije ili više škola. Dodajte ovome pritiske, sukobe i prepirke sa „nedobudnim roditeljima“ koji uvijek smatraju da je njihovo dijete u pravu, a kojeg eto „smara“ tamo neki  „kreten“ .  Da ne nabrajam, riječju uslovi nisu zavidni. Mogu li oni biti motiv zaposlenja? „Znalci“ ove problematike odmah postavljaju pitanje „a dva mjeseca ljetnjeg odmora?“  Pogledajmo to malo bliže.  Odmor zvanično je od početka jula do 15. avgusta. Odgovoran profesor će od tog odmora odvojiti jedan dio za svoje usavršavanje i pripremanje za novu školsku godinu.  Kako god okreneš i obrneš taj odmor je poput ostalih radnika bilo gdje drugo ili samo malo veći. 

Svemu ovome moram dodati,  iako još uvijek, ne baš tako čest slučaj i činjenicu da profesori koji znaju odlaze iz škole na neke druge bolje plaćene poslove. Tako recimo profesorice engleskog postaju sekretarice nekim stranim biznismenima, profesori  koji znaju IT u firme iz ovog područja i slično. Situacija nije ružičasta. Sad čini mi se nije pitanje kada ćemo dostići Finsku u PISA testiranju, već ko će učiti našu djecu?  Oni koji ne znaju raditi ni u Excelu?

 

 

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje. Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Excel

  1. lenakili73 kaže:

    Svaki put kad dođem sa posla (čitaj škole) nezadovoljna, prelistam arhivu ovog bloga i zamišljam kako radim neki drugi posao. „Ko zna taj radi, ko ne zna taj predaje, a ko ne zna ni to, radi u Exelu“. Ne bih da se svrstam u skladu sa ovim komentarom, al’ bih radila i više i bolje no što sam plaćena, kad bi bilo uslova za to ( čitaj podršku). Materijalni uslovi mogu da se promjene na bolje ali kako da se mijenjaju ljudi?

  2. Povratni ping: Pet godina bloga | Rankov blog

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s